Start Zanimljivosti Vegetarijanci su manje zdravi od onih koji jedu meso

Vegetarijanci su manje zdravi od onih koji jedu meso

ID-100148195

Nova studija tvrdi da su vegetarijanci pod većim rizikom od fizičkih i mentalnih bolesti, bez obzira na svoj način života. Austrijska studija je otkrila da vegetarijanska ishrana, koja se temelji na malom unosu zasićenih masti, povećava rizik od raka, alergija i mentalnih bolesti kao što su depresija i anksioznost.

Studija je proučavala način ishrane i stil života kod vegetarijanaca i onih koji jedu meso.

Od 1.320 učensika studije 330 su bili vegetarijanci, 330 njih je jelo meso, ali i dosta povrća i voća, 330 ih je jelo sve, ali manje mesa, a 330 njih je jelo dosta mesa svakodnevno.

Između ostalog je otkriveno da vegetarijanci konzumiraju manje alkohola i imaju niži indeks telesne težina, ali da su, bez obzira na to, slabijeg fizičkog i mentalnog zdravlja.
Učesnici koji su jeli manje mesa veoma retko su išli na kontrole kod doktora da provere svoje zdravlje.

 – Naša studija je pokazala da su odrasli Austijanci koji se hrane vegetarijanski manje zdravi (kada se radi o alergijama, raku i mentalnim poremećajima), imaju lošiji kvalitet života i zahtevaju bolju medicinsku negu – kaže jedan od istraživača.

Autori studije već su se ogradili od toga da je njihovo istraživanje  reklama za industriju mesa.

– Naša namera nije bila da reklamiramo industriju mesa. Otkrili smo da su oni koji se hrane mesom zdraviji, ali još uvek ne znamo zašto je to tačno tako – kažu istraživači.

Izvor: zena.blic.rs

Foto: freedigitalphotos.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!