Start Vina regiona “Vinarija Aleksandrović”: Domaća vina po svetskim standardima!

“Vinarija Aleksandrović”: Domaća vina po svetskim standardima!

phoca_thumb_l_slike_nove09_spolja03
Porodica Aleksandrović se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Pradeda Miloš Aleksandrović je bio jedan od osnivača Vinčanske vinogradarske zadruge 1903.godine. Porodica je do početka II svetskog rata imala 30.000 čokota i od početka je blisko sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma. Tradiciju nastavljaju deda Života i Aleksandar Aleksandrović.
Kada je 1992. godine čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle II svetskog rata emigrirao u Kanadu, saznao da porodica Aleksandrović obnavlja vinarsku tradiciju oplenačkog kraja,poslao je u Vinču originalnu recepturu – sortni sastav Trijumfa, najboljeg vina kraljevih podruma koje se pre drugog svetskog rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima. Tako smo u našem podrumu, na osnovu požutelog rukopisa počeli da ispisujemo nove stranice duge porodične istorije vinogradarstva i vinarstva oslanjajući se na iskustva predaka, nova naučna saznanja i modernu tehnologiju.
Nova etapa u razvoju Vinarije Aleksandrović počinje 2000.godine, posle političkih promena u Srbiji, kada je sagrađena nova vinarija i nabavljena najsavremenija oprema za proizvodnju vrhunskih vina. Danas je porodica Aleksandrović sa svojim vinima vodeća srpska privatna vinarija.
Kvalitetom svojih vina i visoko profesionalnim odnosom prema poslu, Vinarija Aleksandrović je dosegla sam vrh proizvodnje i plasmana vina na ovim prostorima. Opravdano pripada redu onih vinarija koje su utrle put novom srpskom vinarstvu. U javnosti, stoga, postoji veliko interesovanje za sve ono šta se radi u ovoj vinariji.
Vina podruma Aleksandrović, pored popularnosti koje uživaju na našem tržištu, postala su poznata i van granica naše zemlje.

phoca_thumb_l_slike_nove09_degustaciona01

phoca_thumb_l_slike_nove09_degustaciona02

phoca_thumb_l_slike_nove09_degustaciona03

phoca_thumb_l_slike_nove09_degustaciona04

phoca_thumb_l_slike_nove09_odlezavanje01

phoca_thumb_l_slike_nove09_odlezavanje03

phoca_thumb_l_slike_nove09_spolja01

phoca_thumb_l_slike_nove09_velika_sala01

phoca_thumb_l_slike_nove09_velika_sala02

 

phoca_thumb_l_vinarija_03

phoca_thumb_l_vinarija_04

 

phoca_thumb_l_vinarija_08

phoca_thumb_l_vinarija_09

phoca_thumb_l_vinarija_10

Vinogradi
“Podrum Aleksandrović” danas poseduje 75 ha vinograda, sa tendencijom povećanja površina. Lociran u selu Vinča, nadomak Topole, pripada Venčačkom vinogorju. Zastupljenost sorti za bela i crvena vina je skoro podjednaka.
Površine po sortama grožđa namenjenih spravljanju belih vina su 32ha: Sauvignon 13ha, Chardonnay 10ha, Rhine riesling 5ha i Traminac 1ha.
Od sorti namenjenih proizvodnji crvenih vina, zastupljeni su Merlot na 12,5ha, Cabernet sauvignon na 14,5ha, Cabernet franc na 1,5ha i Pinot noir na 4,5ha i Muscat Hmburg 7 ha.
Vinogradi su grupisani na 3 lokacije, koje se medjusobno razlikuju po mikroklimi i tipu zemljišta. Ove lokacije su poznate po tome što su na njima vekovima unazad bili smešteni vinogradi, sa nadaleko poznatim kvalitetom grožđa. Imajući to u vidu, i koristeći sopstveno iskustvo, razmestili su sorte na lokacijam na kojima će im najviše pružiti. U Vinči, u neposrenom okruženju vinarije, zasadili su Sauvignon. Na brdu Ježevac su locirali sorte Cabernet sauvignon, Merlot, Muscat Hamburg i Chardonnay. Na brdu Bokanja, na kome je svojevremeno i sam kralj Aleksandar I Karađorđević planirao da podigne sopstvene zasade vinove loze, zasadili su vinograde Pinot noir-a, Rhine riesling-a i Sauvignon-a.

Zemljište
Zemljišta na kojima su podignuti zasadi pripadaju tipu gajnjača i smonica u ogajnjačavanju. To su laka do srednje teška zemljišta, vodopropusna i dobrih fizičko-hemijskih osobina. Odlikuje ih nizak sadržaj humusa, što u sprezi sa slabo bujnim podlogama i blagom prihranom, omogućava da dobijemo niske prinose i visok kvalitet grožđa. Brdo Ježevac je posebno karakteristično po svojoj skeletnoj strukturi. Na ovoj lokaciji, zemljišta su najsiromašnjija humusom, a najbogatija kamenom.
Strogo su birali južne ekspozicije, osunčane, a redove su postavljali u pravcu sever-jug. Dobra provetrenost koja karakteriše region Topole, ide nam na ruku, posebno za sorte Pinot noir i Rhine riesling. Nadmorska visina je od 250-350m (Vinča oko 300m, Ježevac 300-350m, Bokanja 250-300m).
Područje Topole leži u zoni umereno kontinentalne klime, sa elementima klime brdsko-planinskih područja. Srednje godišnje temperature vazhuha iznose 10,4°C. Najtopoliji mesec je juli, sa srednjom temperaturom od 20,3°C, a najhladniji januar sa -0,9°C. Imamo povoljne uslove osunčavanja sa 1800h godišnje, a u periodu vegetacije broj časova sijanja sunca iznosi 1.426. Relativna vlažnost vazduha u letnjim mesecima iznosi 71-74%. Ovde godišnje padne 684mm padavina, a u periodu vegetacije 447mm, relativno dobro rasporedjenih.

phoca_thumb_l_vinograd_03

phoca_thumb_l_vinograd_04

phoca_thumb_l_vinograd_05
Vinski turizam
Selo Vinča, podno Oplenca, gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu. Osunčane padine, struktura zemljišta, ruža vetrova i povoljna klima su prirodna blagodet koja je pretočena u najkvalitetnija vina Vinarije Aleksandrović. Korisćenjem najsavremenije tehnologije, svetskih trendova, naučnih saznanja i tradicije generacija, Vinarija Aleksandrović je postala lider među proizvđjačima vina celog balkanskog regiona. Vinarija Aleksandrović se pored proizvodnje vina bavi i vinskim turizom na vrhunskom nivou, što potvrđuje godišnja poseta od preko 15.000 ljubitelja vina u okviru organizovanih i individualnih poseta.
U okviru ponude pruža vam se mogućnost obilaska vinograda i vinarije u pratnji stručnog vodiča i degustacija naših vina. Pored dobro poznatih brendova kao sto su Trijumf, Trijumf Barrique, Oplenac Selection, Harizma i Varijanta, ljubitelji vina mogu da degustiraju i Trijumf Noir, Viziju i Rodoslov.
Degustaciona sala raspolaže kapacitetom 60 osoba. Takođe, kod njih možete da organizujete seminare, stručna predavanja, poslovna savetovanja u prostoru koji je namenski opremljen u te svrhe – sala sa 60 seminar-stolica, video bim, flip chart tabla.

Klub ljubitelja vina
Klub ljubitelja vina Aleksandrović predstavlja udruženje pojedinaca koji mogu besplatno da ostvare članstvo u istoimeni klub i dobiju određene povoljnosti pri kupovini naših proizvoda. Pristup Klubu ljubitelja vina Aleksandrović ima svako ko preko našeg sajta u posebnom delu koji je jasno označen kao Klub ljubitelja vina Aleksandrović popuni on-line pristupnicu. Svaki član kluba prilikom kupovine naših vina dobija popust od 20% i ima obavezu da jednom u tri meseca (kvartalno) kupi barem jedno transportno pakovanje vina. U koliko član kluba ne naruči paket vina u predviđenom vremenskom roku njegov status kao člana postaje automacki neaktivan. Redovni članovi kluba koji su evidentirani u bazi podataka mogu da kupe vina Aleksandrović uz popust od 20% i na sajmovima ili prilikom lične posete vinariji.

phoca_thumb_l_vinarija_24

phoca_thumb_l_vinarija_02

phoca_thumb_l_slike_nove09_konfsala01

phoca_thumb_l_vinarija_20

Vina

BELA VINA

Trijumf GOLD
trijumf-2008-01

Harizma
harizma-001

Tema Selection
tema2013-160-ovo

Trijumf Barrique
trijumf-barrique-001

ROSE VINA
Varijanta
varijanta-001

Euforija
euforija-001

Trijumf Rose
ptijumf-rose-001

CRVENA VINA
Vizija
vizija-001

Regent
regent

Trijumf Noir
trijumf-noir-001

Rodoslov
rodoslov

Izvor i foto: podrumaleksandrovic.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!