Start Vina regiona “Vinarija Čoka”: Moderna kompanija koja vraća staru slavu čokanskih majstora!

“Vinarija Čoka”: Moderna kompanija koja vraća staru slavu čokanskih majstora!

izbor_coka
Izgradnju ovog velelepnog podruma počeo je Artur Lederer 1903. godine, a “Vinarija Čoka” danas spada među najveće i najlepše podrume podzemnog tipa na Balkanu.
Svakog posetioca na ulazu u podrum dočekaće ispis “IN VINO VERITAS”, koji su braća Lederer na svom grbu, pored svojih imena, utisnuli u gvozdenu kapiju.
1908. godine završena je izgradnja i drugog dela podruma u kojem su smešteni betonski sudovi, iznutra obloženi pločicama. Jedna od atrakcija je sud koji koji može da primi 67000 litara vina, u kome je Lederer zakazivao partije karata, koje su u pratnji cigana svirača trajale i po nekoliko dana. Bogati veleposednici iz Evrope i zemlje bili su spremni da se, polegnuti na dasci, uguraju u otvor na buretu, manji od pola metra, zarad slatkog Čokanskog Merloa, zbog kojeg su i cela imanja stavljali na kocku. 1912. godine završena je izgradnja i poslednjeg, po mnogima najlepšeg dela podruma, u kojem drvena hrastova burad čine čuvenu sedmu ulicu. Pošto se podrum nalazi ispod nivoa Tise, opasnost od vlage Lederer je rešio izgradnjom drenažnog sistema, koji i danas uspešno funkcioniše. Visoko higroskopan tiski pesak posipa se po dnu podruma i tokom dana više puta zamenjuje novim, na suncu isušenim peskom.
Ledereri su, za vreme II svetskog rata, zbog svog jevrejskog porekla, morali da napuste Čoku i da se skrivaju u Mađarskoj. Nakon II svetskog rata vratili su se u Jugoslaviju, ali je njihov veliki posed konfiskovan i proglašen opštenarodnim dobrom.
Imanje je privatizovano 2000 godine. Novi vlasnici doneli su nove ideje i neophodnu energiju čime je revitalizovano vinogradarstvo u Potiskom regionu.
Danas, Vinarija Čoka je moderna kompanija koja vraća staru slavu čokanskih majstora. Pored oživljavanja proizvodnje, ponovnog podizanja postojećih i uvođenja novih receptura i brendova, investirano je u savremenu liniju za hladno punjenje vina, koja omogućava da vino zadrži sve svoje karakteristike i kvalitet.
U cilju obezbeđivanja kontinuiteta kvalitetne i sigurne sirovinske baze Vinarija Čoka je u septembru 2007. godine postala vlasnik „Vinarije Ohrid“ u Makedoniji. Kupovina „Vinarije Ohrid“ je strateški potez i rezultat je stalne težnje da se potrošačima obezbedi vrhunski kvalitet vina, koji pored potiskog, nudi i ohridsko vinogorje, zbog specifične topografije i klimatskih uslova, jer se vinogradi nalaze na 625 m nadmorske visine. Kao rezultat toga, Vinarija Čoka je na tržište plasirala paletu vina Biseri Ohrida, čije se geografsko poreklo vezuje za ohridsko vinogorje.

Vinogradi
vinogradi1
Zeleni vinogradi na plodnoj zemlji Potiskog regiona, nemi su svedoci burne prošlosti ovoga kraja kroz vekove. Plodne zaravni zasađene ovom plemenitom biljnom sortom već vekovima pričaju o istoriji, tradiciji, legendama, narodu, vladarima… Pripovedaju kroz plodove koje daju i koji pretvoreni u dragocenu tečnost, ostaju za nove naraštaje…
Puno ambicije, želje, znoja, truda i znanja treba, da čovek, u skladu sa prirodom, poštujući njene zakone i uzvraćajući joj brigom, odneguje ono najbolje što ona može dati… Ljubav čoveka i vinove loze traje već vekovima, a gradić Čoka, sa rekordinm brojem sunčanih dana, tihi je svedok ove ljubavi.
Baš tu, u ovom živopisnom gradiću, Vinarija Čoka, srdačno dočekuje sve ljubitelje vinske priče, vinskih druženja, vinograda i prirode, a toplina, predanost, ljubav i pažnja prema prirodi, vinogradima i vinu oseti se već na samom ulazu u Vinariju…
Vino nastaje u vinogradu, moto je kojim se vinogradari Vinarije Čoka rukovode. Svi oni ulažu puno truda i ljubavi u posao, a to rezultira vrhunskim kvalitetom grožđa od kojeg se dobija krajnji visokokvalitetan proizvod – vino.
Kvalitetna, opojna, razigrana vina Vinarije Čoka, nastaju kao posledica gajenja grožđa u skladu s prirodom i njenim zakonima. Kažu da je stvaranje dobrog vina umetnost, ali pored veštih enologa koji svoju ljubav prema vinu prenose u svaku kapljicu ovog “božanskog napitka”, poznato je da kvalitet vina uslovljavaju faktori tla i klime podneblja na kojem se uzgaja vinova loza. Oni određuju karakter vina, njegov stil, aromu i ukus. Plodno tlo Potiskog regiona, veliki broj sunčanih sati tokom godine, kao i nizak obim padavina, rezultirali su da se iz grožđa izvuče maksimum.
Ne oslanjajući se samo na naklonost prirode Potiskog vinogorja, vinogradari iz Čoke su sadnjom vinove loze u pravcu sever-jug doprineli ravnomernoj osunčanosti vinove loze tokom dana, utičući time na veću slatkoću roda koja je veoma bitna kod crnih sorti. Velika pažnja se poklanja i kvalitetu berbe, koja se u čokanskom vinogorju obavlja isključivo ručno.

Podrum
podrum
Oni koji su posetili ovaj velelepni vinski podrum, koji nas svojim duhom vraća vek u prošlost, susreli se sa njegovim tajnama i legendama, oplemenjeni su za jedno iskustvo, iskustvo koje traje vekovima. Podrum još živi punim životom, a kada zavirite u ovaj tihi kutak pred vama je svet u kakav još niste zakoračili. Baš na tom mestu postajete svedok ljubavi koju su vinari i podrumari utkali u Vinariju gde čuvaju i neguju svoja najveća blaga, koje im je priroda tako velikodušno podarila, kroz vinovu lozu, što daje vrhunska vina koja svojom bojom, bukeom i ukusom osvajaju i najistančanije vinske ukuse.
Iako obnovljen i opremljen najsavremenijom tehnologijom, podrum je zadržao tradicionalni izgled i duh prošlosti. On već više od veka čuva tajnu hrastovih buradi i sedam hladnih vinskih ulica, koje su se, kao nekim čudom, našle ispod nivoa reke Tise. Vinski podrum osmišljen je na način da zadovolji najviše standarde radnih procesa u preradi grožđa. Moderna tehnologija u kombinaciji je sa dokazanim tradicionalnim metodama i opremom za dobijanje maksimalnih potencijala grožda. Podrum se nalazi neposredno pored vinograda što je od ključnog značaja za dobijanje visokog intenziteta sortnih mirisa i aroma u vinima Vinarije Čoka.

Gradska gostiona sa prenoćištem Ždrebac
Tačka od koje kreće put sećanja na aristrokratski sjaj, kroz vinske podrume i vinograde do čarde na obali reke Tise. Gostiona “Ždrebac” nalazi se u Čoki na 65 km od Subotice ka Kikindi. Gradska gostiona “Ždrebac” udobnim smeštajem i kvalitetnom uslugom predstavlja idealno mesto za vikend odmor. Gradska gostiona “Ždrebac” izuzetno je pogodna za sve vrste poslovnih sastanaka, seminara, obuka i drugih poslovnih sadržaja. Lepotom i raznolikošću okoline u kojoj je smeštena gostiona “Ždrebac” pružiće vam nezaboravne trenutke. Raspolaže sa dva apartmana i šest soba, ukupnog kapaciteta 18 ležajeva. Na raspolaganju su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe. Svaka soba ima televizor, klima uređaj i kupatilo. U skolopu gradske gostine “Ždrebac” nalaze se dva restorana i aperitiv bar, koji ukupno mogu ugostiti više od 250 posetilaca.

vinski_turizam

1 (1)

4 (1)

5

6

Proizvodi Vinarije Čoka
Vina Vinarije Čoka jedan su od simbola srpske vinske kulture. Puno ljubavi, iskustva, znanja i truda utkano je u naša vina, pa ona sa ponosom nose naziv simbola srpske vinske kulture, a vinski poznavaoci ih prepoznaju kao sinonim kvaliteta i pouzdanosti već decenijama. U proteklih sto godina, proizveli smo mnogo vina, a svako od njih priča svoju priču jedinstvenu, neponovljivu, drugačiju… pripoveda o burnoj prošlosti Potiskog regiona kroz vekove, o istoriji, tradiciji, legendama, narodu, vladarima…
A svako naše vino predstavlja pravo malo umetničko delo, u koje su enolozi utkali svoju ljubav, ambiciju, entuzijazam. Već čitav vek uz vina Vinarije Čoka nazdravljamo uspesima, slavimo, čestitamo, družimo se, objedinjujemo oko trpeze i nazdravljamo… ona su već naraštajima deo našeg života, naše radosti, naše kuće…

Ždrepčeva krv
Stono poluslatko crno vino

3 (1)
Ždrepceva krv je zaštitni znak Vinarije Čoka i jedan od najstarijih brendova vina na našim prostorima. Ovo poluslatko muskatno crveno vino je vec 40 godina jedno od najprodavajnijih vina na teritoriji bivše Jugoslavije
Ovo vino svoj jedinstveni ukus duguje originalnoj kupaži posebno odabranih crnih sorti (Vranca, Merlot-a, Cabernet Sauvignon-a, Gamea, Muskat hamburga ili otonela) uzgajanih na najkvalitetnijoj zemlji crnici. Zanimljivo je da je mnogo pre nastanka brenda, vino po sličnoj recepturi prodavano isključivo u apotekama zbog svojih lekovitih svojstava.
Boja Ždrepčeve krvi je takođe karakteristična, jer je rubinsko crvena a ne zagasito crvena i samim tim podseća na boju ždrepčeve krvi.
To je zasluga kupaže vina, odnosno mešanja više vrsta vina, a ne mešanja raznih sorti grožđa.
Posle privatizacije Vinarije brend se ponovo našao u svetu, pa je tako postao najpopularnije vino u Bosni i Hercegovini, a i prvi je izvozni proizvod koji je iz Srbije u većoj količini krenuo ka Hrvatskoj. Danas je ovo vino zastupljeno na prostoru cele bivše SFRJ, ali i u SAD, Australiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Holandiji, Rusiji, Japanu.
Ždrepčeva krv pleni istinske ljubitelje vina.
Predsednik komisije “Wine Challenge Cup” Hyatt Regency Beograd Olivijer Poussier najbolji sommelier na svetu 2000 godine, ocenjuje: “Vino Ždrepčeva krv berba 2002. godine je najbolja kupaža crnih sorti koju sam degustirao u Srbiji…”
Služi se uz jela od divljači, pečenja ili uz tamna dinstana jela. Najbolje karakteristike ovog vina spoznaćete na temperaturi konzumiranja od 12 – 15 ºC.
Pakovanja 1 l, 0.75 l, 0.187 l i 0.75l ekskluzivno pakovanje

Vranac barik
Kvalitetno suvo vino.

vranac_barique075
Ovo temperamentno vino je snažnog ukusa i ntenzivne rubin crvene boje. Karakterističnog je sortnog mirisa, na crveno i plavo bobičasto voće – kupina, višnja sa primamljivim ukusom crne čokolade i karamela iz barika.
Svojim skladom u ukusu, kao i bogatstvom mirisa ovo vino oduseviće uživaoce vina i izazvaće brojne i lepe asocijacije.
Preporučuje se uz sva jela od crvenog mesa i masne sireve.
Servira se na temperaturi od 18°C
Pakovanje: 0.75l

Cabernet Sauvignon Barrique
Kvalitetno suvo vino.

cabernet_barique075
Ovo znalački odnegovano vino ima karakterističan sortni miris i koncentrisanu i homogenizovanu aromu, sa uočljivim taninskim tonovima i prepoznatljivim bariknim karakteristikama, koje veoma dobro podržavaju voćnu komponentu u vinu, višnje i crne ribizle. Izrazito je tamne rubin boje, sa ljubičastim odsjajem.
Zaokruženo, izbalansirano vino sa elegantnim tonovima vanile u završetku.
Preporučuje se uz crvena mesa, srednje pečen biftek sa zelenim biberom.
Servira se na temperaturi od 18°C
Pakovanje: 0.75l

Pinot Rosé
Pinot_Rose075
Vino proizvedeno od poznate francuske sorte Crni Burgundac, po tehnologiji proizvodnje belih vina. Odlikuje ga, izuzetno lepa, bledo roze boja, čiji ukupan izgled ističe kristalna bistrina sa visokim sjajem. Vino puno, snažno, sa vrlo prijatnom aromom šumskog bobičastog voća. Preporučuje se uz lagana jela, bela mesa, ribu, salate, kao i uz jela sa roštilja.
Najbolje karakteristike pokazuje na temperaturi od 10 – 12°C
Pakovanje: 0.75l i 1l

Lago
lago
Lago je odlično izbalansirana kompozicija tri izvanredne sorte: Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling italijanski. Ovo suvo vino je bogate teksture, a odlikuje ga lepa, karakteristična zelenkastožuta boja i prirodna bistrina, baš poput jezera po kojem je dobilo ime.
U njemu se ogleda lepota Ohrida, svežina Galičice i zeleni odsjaj jezera. Lago je umereno snažno, skladno i lepršavo vino, koje predstavlja izazov za vinske sladokusce.
Najbolje karakteristike pokazuje na temperaturi od 10 – 12˚C
Pakovanje: 0.75l

Antika
antika
Antika je suvo crveno vino, proizvedeno od sorti Muskat hamburg, Merlot i Cabernet.
Ova kupaža daje vinu jedan specifičan izraženi aromatski kompleks, te posebnu plemenitost u ukusu.
Sortne karakteristike sa bogatom voćnom notom izdvajaju ga i čine ga drugačijim od ostalih crvenih vina.
Ovo vino odlično se slaže uz sve vrste mesa, sireva i pasti, a servira se rashlađeno na 12˚C
Pakovanje: 0.75l

Merlot Čoka
izbor-merlot
Sorta grožđa Merlot iz Čoke zaštitni je znak Vinarije Čoka. Zemlja i klima pored reke Tise doprineli su da Merlot pokaže svoje najbolje odlike. Raskošne voćne arome, slabe kiseline, odličan nivo alkohola čine ovo vino pitkim i mekanim, poput somota. Snažnog je bouquet-a i vatreno crvene boje višnje. U Čoki se pamti da je Merlot bio preporučivan kao lek, a pre II svetskog rata izdavan je čak i na lekarski recept. Najbolje se kombinuje sa jelima začinjenim ruzmarinom, majčinom dušicom, nanom, sa pernatom divljači i kiselim kupusom.
Preporučljiva temperatura serviranja: 15 – 17ºC
Pakovanje: 0.75l

Cabernet Sovignon
izbor-cabernet
Prvi čokoti ove sorte su zasađeni u Potisju još davne 1920. godine. Ovo je vrhunsko vino ekstraktivne strukture i puno tanina. Poseduje pikantan ukus sa tonovima paprike i prijatan miris čokolade, kafe i dima. Karakteriše se lepom tamno rubin bojom, zaokruženim ukusom i visokim sadržajem alkohola. Preporučuje se uz pečeno meso, biftek, jela sa crnim lukom, kao i jako začinjena jela.
Servira se na temperaturi od 17 – 19 ºC.
Pakovanje: 0.75l

Muskat Otonel
izbor-muskat
Ovo je raskošno belo vino, koje karkteriše sklad boje, mirisa i prefinjenog ukusa. Zlatno žute je boje i u njemu se prepoznaju arome kajsije, breskve i meda. Lagane kiseline su dobro izbalansirane. Odlično se slaže sa mladim sirevima, fetom, letnjim i prolećnim salatama, majonezom i svetlim mesima.
Temperatura konzumiranja je od 6 – 8ºC .
Pakovanje: 0.75l

Kupinovo vino
kupinovo
Ovo voćno vino predstavlja proizvod vrhunskog kvaliteta, specifične boje, blagog mirisa i ukusa i izuzetne pitkosti.
Kupinovo vino je od davnina narodu poznato kao čudotvoran lek, a njegova lekovita svojstva medicina nije mogla do kraja da objasni. Danas, Kupinovo vino ima svoje medicinsko opravdanje a u farmakologiji je označeno kao lekovito.
Kupinovo vino kao dezertno vino
Lekovita svojstva ovog vina nisu jedini razlog za uživanje u ovom piću. Poslužuje se kao aperitivno ili dezertno vino, ohlađeno na temperaturi od 10 – 14˚C ili u voćnim koktelima a posluženo uz jela od divljači, ribu, uz plemenite sireve i dezerte, pružiće Vam vrhunski gastronomski doživljaj.
Način dobijanja
Kupinovo vino dobijeno je prirodnom alkoholnom fermentacijom voćne kaše kupine, po tehnološkom postupku za proizvodnju vina. Kupinovo vino je poprimilo sve najbolje karakteristike mirisa i ukusa kupine, sačuvavši sva njena prirodna bogatstva. Skladan odnos šećera i ukupnih kiselina, uz relativno nizak sadržaj alkohola, daje mu jednu posebnost i čini ga privlačnim za sve generacije potrošača starijih od 18 godina.
Pakovanje: 0.75l

Kaštel
Stono poluslatko belo vino

bela_vina_kastel

Krajem XIX veka Artur Lederer, osnivač Vinarije Čoka, dovršio je izgradnju velelepnog porodičnog zdanja u srcu Čoke – dvoraca Kaštel. Vremenom, unutrašnjost dvorca je ukrasio delima Monea, Sezana, Van Dajka.
Dvorac Kaštel je i danas okružen parkom u kojem su se nekada nalazili botanička bašta, ergela i teniski tereni. Tokom toplih letnjih dana, u hladu kestenova, vlastelinske porodice Lederer i Dunđerski su uživale u ukusu i mirisu Rizlinga i Muskat otonela…
Po tom velelepnom zdanju, dvorcu Kaštel, dobilo je ime i ovo raskošno vino. To je stono poluslatko vino, dobijeno kupažom Muskat otonela i Rizlinga.
Kaštel je lagano, pitko vino, razigranog bukea, namenjeno pravim uživaocima vina.
Servira se uz ribu, bela mesa i lagana jela na preporučenoj temperaturi od 10 – 12ºC.
Pakovanja 0.75 l, 0.75 l ekskluzivno pakovanje

Rizling
Stono suvo belo vino

bela_vina_rizling
Rizling je suvo belo vino, harmoničnog ukusa, proizvedeno od poznate sorte, koja već duže vreme raste na našim prostorima. Karakteriše ga privlačno žuto zelenkasta boja i sortni miris sa tonovima bagremovog cveta. Konzumira se uz belu ribu, lagana jela i odgovarajuće salate
Najbolje osobine ovog vina su izražene na temperaturi od 8 – 10ºC
Pakovanje: 1l

Smederevka
Stono suvo belo vino

bela_vina_smederevka
Vino svežeg ukusa i prijatno zelenkasto žute boje. Odlikuje se nižim sadržajem alkohola, što ga čini pogodnim za konzumiranje u svakoj prilici.
Konzumira se uz lagana jela, uglavnom se preporučuje uz bela mesa.
Temperatura konzumiranja je 8 – 10ºC
Pakovanje: 1l

Pajino belo
Stono suvo belo vino

bela_vina_pajino
Suvo belo vino, zeleno-žute boje, prijatnog mirisa i ukusa. Vino je nazvano po podrumaru Paji koji održava jedan od najvećih i najlepših podruma u regionu, podrum Vinarije Čoka
Pije se uz lagana jela, salate i pileće meso na temperaturi od 10 – 12ºC.
Pakovanja: 1l i pet ambalaže 2l i 5l

Graševina
Kvalitetno suvo belo vino

bela_vina_grasevina
Ovo plemenito vino proizvedeno je od grožđa sorte italijanski rizling. Ima žuto-zelenkastu boju i kristalno je bistro. Izrazito je puno, a zbog svežine i postojanosti, ovo vino se najbolje slaže uz belu ribu, pileće meso i ostala lagana jela.
Najbolje osobine Graševine ističu se na temperaturi od 10 – 12ºC.
Pakovanje: 0.75l, 1l, 0.187l

Ždrebac
Stono suvo crveno vino

crvena_vina_zdrebac
Vino proizvedeno od mešavine sorti grožđa, po klasičnom postupku kontrolisane fermentacije, čime se obezbeđuje konzistentnost bukea. Služi se uz jela od divljači i uz tamna dinstana jela.
Temperatura konzumiranja: od 12 – 15ºC
Pakovanja: 1l i pet ambalaža 2l i 5l

Vranac
Kvalitetno suvo crveno vino

crvena_vina_vranac
Ovo vino je žive rubin boje i tipičnog bukea. Veoma je prihvaćeno na našim prostorima. Preporučuje se uz svaki obrok i sve vrste jela.
Servira se na temperaturi od 12 – 15ºC
Pakovanje: 0.75l, 1l i 0.187l

Izvor: vinarijacoka.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!