Start Vina regiona Vinarija “Filipajac”: Tradicija duga preko 100 godina!

Vinarija “Filipajac”: Tradicija duga preko 100 godina!

unnamed
Velika ljubav prema plemenitoj lozi i želja da obnove vekovnu tradiciju u proizvodnji vina navela ih je da 2012 registruju malu porodičnu vinariju u Vlasotincu. Za sada imaju 1 hektar sopstvenog zasada sorti kaberne sovinjon i merlo koji je podignut 2009 godine. Isto tako imaju 2 hektra u zakup belog sovinjona, frankovke, prokupca i hamburga od crnih sorti. Planiraju u narednom periodu da podižu nove zasade na nekoliko hektara.
unnamed (6)
Vinarija Filipajac se nalazi na jugu Srbije u gradu Vlasotincu poznatom vinogradarskom kraju pored reke Vlasine. Vinarija Filipajac ima dugu tradiciju u proizvodnji grožđa i vina. Još je daleke
1870. godine njihov čukun-deda Filip Marinković zasadio prve čokote vinove loze kada se doselio u Vlasotince. Nakon toga su njegovi sinovi Krista, Sretko i Mile nastavili očevim stopama i podizali nove zasade, vinove loze.
unnamed (7)
U vreme između dva svetska rata njihovi preci su prodavali vino u Solunu i Skoplju vozeći buradi zaprežnim kolima. Isto tako deda Vlasta Marinković nastavio je da podiže i obrađuje dedine vinograde i postao je osnivač i član tadašnje vinogradarske zagruge. Danas posle više od 100 godina tu tradiciju svojih pra-dedova pretočili su u bocu i času koju nude vama.

Vina:

Kristino – stono suvo belo vino, kupaza sovinjona i šardonea 12.5 % alc
unnamed (4)

Dragino – stono suvo crveno vino, kupaza frankovka, prokupac i game 12.5% alc

Bosino – stono suvo roze vino, kupaza frank.gamea , kab.sov. i sovinjona belog 11.5 % alc
unnamed (2)

Donino – stono suvo belo vino, kupaza spovinjon, župljanka i rizling 1 2 % alc
unnamed (3)

Agnino – stono suvo crveno vino, kupaza frankovke gamea i kaberne sovinjona 12.5% alc
unnamed (1)

Izvor i foto: vinarijafilipajac.weebly.com

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!