Start Namirnica nedelje Višnja

Višnja

visnje
Višnje su moćan antioksidans koji obiluje melatoninom, stoga pozitivno utiču na san, te regulišu nesanicu, pokazalo je američko istraživanje. Osim toga, ovo crveno voće čini još dobrobiti vašem zdravlju.
Svakodnevno konzumiranje svežih višanja, soka ili ekstrakta višnje za 35 odsto umanjuje rizik od kostobolje. Pored toga, višnje blokiraju dejstvo C-reaktivnog proteina, koji uzrokuje upale u organizmu.
Antocijanin, antioksidans koji višnjama daje intenzivnu crvenu boju, povećava proizvodnju insulina i do 50 odsto. Stoga su višnje veoma korisne dijabetičarima jer na prirodan način mogu sniziti nivo šećera u krvi. Osim toga, višnje snižavaju i nivo holesterola, naročito kod pacijenata s povišenim krvnim pritiskom.
Antocijanin pospešuje rad mozga i sposobnost pamćenja, te su višnje pravi izbor za međuobrok u popodnevim satima jer podstiču motoriku.
Osim višanja, i trešnje takođe pozitivno utiču na koncentraciju, ravnotežu i koordinaciju pokreta. Istovremeno snižavaju krvni pritisak, a dijetalna vlakna koja se nalaze u njima smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva.

Tekst: Life Content
Izvor: Medical Daily

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!