Start Zimnica Vreme je za slatku zimnicu: pekmezi, marmelade i kompoti od sezonskog voća

Vreme je za slatku zimnicu: pekmezi, marmelade i kompoti od sezonskog voća

Ovo je pravi trenutak da napunite špajz zdravim i sočnim džemovima, marmeladama, sokovima i kompotima spravljenim od raskošnih sezonskih plodova.
Pri tom ne mislimo da posetite obližnji supermarket i kupite industrijski punjene tegle, već želimo da vas podstaknemo da sami pripremite đakonije kojima ćete se sladiti ove zime. Ne budite lenji, napunite šerpe zrelim plodovima i pustite ih da se krčkaju.
Dobro je što se danas sve može kupiti, ali ne dozvolite da zbog savremenog načina života zaboravite da je najlepše ono što sami napravimo.
Probajte, uverićete se!

Marmelada od šipka

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Sastojci:
– 6 kg svežih šipuraka
– 1,5 kg šećera
– 2 konzervansa
– 1 limuntus

Priprema
1. Šipurke dobro oprati, odseći im kapice i potopiti ih u vodu. Zatim ih kuvati 120 minuta da potpuno omekšaju.
2. Omekšale šipurke prohladiti, a potom ih ispasirati kroz gustu pasirku.
3. Pasirane šipurke sipati u dublju šerpu, dodati šećer i limuntus, te kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve vreme kako bi se marmelada zgusnula.
4. Umešati konzervans, pa pripremljenu masu sipati u zagrejane staklene tegle. Napunjene tegle poslagati u pleh i zapeći u rerni 30 minuta. Ostaviti da se ohlade, te ih prekriti celofanom.

Savet plus: Marmelada neće zagoreti ako u šerpu za kuvanje ubacite metalnu kašiku, te nastavite normalno da mešate dok se ne zgusne.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!