Start Glavna jela Meso Za gurmane: Ćuftice u sosu od vina

Za gurmane: Ćuftice u sosu od vina

FreeDigitalPhotos
FreeDigitalPhotos

Sastojci: (za ćuftice)
500g mešanog mlevenog mesa
1 manji crni luk
50g maslina
1 jaje
5 kašika rendanog parmezana
5 kašika prezli
so, biber
pola čili papričice

Sos
1 crni luk
4 čena belog luka
1 konzerva paradajz pelata
200ml paradajz soka
300ml crnog vina
1 kašika šećera
10g putera
celer list
so, biber po ukusu

Priprema
Crni luk i masline iseckajte na kockice, čili papričicu na kolutiće. U posudu stavite mleveno meso, dodajte so i biber po ukusu (pazite na količinu soli jer su masline i parmezan slani). Dodajte jaje i sjedinite sa mesom. Potom dodajte prezle, parmezan, masline, crnu luk i čili papričicu. Rukama sjedinite sastojke. Po potrebi dodajte još prezli.
Spremite jednu tacnu, obložite je folijom i blago je nauljite. Dlanove blago premažite uljem kako bi lakše formirali ćuftice. Od mesa pravite ćuftice prečnika 5cm i ređajte na tacnu. Formirane ćuftice ostavite na pola sata u frižider.
Za sos, sitno iseckajte beli i crni luk. Paradajz pelat usitnite. U dublji tiganj, sipajte malo maslinovog ulja i dodajte puter. Kada se masnoća zagreje, dodajte obe vrsta luka i pržite do staklaste boje pazeći da beli luk ne zagori. Dodajte paradajz pelat, paradajz sok, vino, šećer, so i biber. Ostavite da se krčka na laganoj vatri dok višak tečnosti ne uvri.
Izvadite ćuftice iz frižidera i propržite ih sa svih strana na vrelom tiganji na malo ulja. Pred sam kraj kuvanja sosa, ubacite propržene ćuftice i kuvajte zajedno još 10-ak minuta. Pred služenje pospite sitno seckanim listom celera i služite uz prilog po želji.
Napomena: Pazite na količinu soli koju dodajete, jer su masline i parmezan slani.

Izvor: mezze.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!