Start Kako napraviti Za savršen oblik i ukus: Kako što lakše napraviti ćufte

Za savršen oblik i ukus: Kako što lakše napraviti ćufte

Šta je sve potrebno znati kada je oblikovanje ćufti u pitanju i kako pravilno začiniti i pripremiti sve sastojke.
ThinkstockPhotos-474110499Prvi korak do finih ćuftica je mešanje sastojaka koje bi trebalo obavljati rukama. Tako će se sastojci lepo sjediniti, a izbeći ćemo stvaranje paštete.
ThinkstockPhotos-100670267Iako nije zahtevan zadatak, ćufte mogu ispasti tvrde i suve. Kako bi bile prozračne ne sme se preterati s jajima i prezlom: na pola kilograma mesa ne treba stavljati više od jednog jajeta ili 50g prezli.
ThinkstockPhotos-100643723Prezlu ili sredinu jednog parčeta hleba potrebno je natopiti u malo mleka kako bi ćufte bile vlažne.

Prvo zapeći pa tek onda kuvati
Kvalitet mesa, takođe, igra veoma važnu ulogu za dobar ukus. Ipak, poželjnu aromu čak i najfinije meso razviče jedino prilikom pečenja na vrućem ulju.
Primer: ćufte uvaljajte u brašno, a zatim kratko pecite na ulju dok ne dobiju lepu, tamnu koricu. Tek ih nakon toga kuvajte u umaku po želji, klasičnom umaku od paradajza ili goveđoj čorbi, a možete ih i zapeći i u rerni. Razlika između ćufti koje su prethodno pečene i onih koje su samo kuvane je velika.

Sirov luk daje hrskavost, propržen slatkoću
Za ćufte možete koristiti bilo koju vrsta mlevenog mesa, od klasične kombinacije svinjetine i junetine, do ćurećih, pilećih i jagnjećih loptica: masnije meso daće mekše ćufte, a kod nemasnog mesa (od ćuretine na primer) treba skratiti vreme kuvanja, jer će, ako se prekuvaju – postati tvrde.
Nemojte zaboraviti da ih posolite! Pravilna mera je otprilike kašičica soli na pola kile mesa. Ako niste sigurni je li smesa dovoljno začinjena, ispecite jednu okruglicu na ulju pa proverite ukus te po potrebi dodajte začine.
Obavezan sastojak je luk, dok je beli luk u nekim receptima izostavljen. Luk u meso dodajete sirov ili prethodno propržen: sirov daje hrskavost, propržen slatkoću okruglicama. Najbolje rešenje je da polovinu količine luka i belog luka propržite, a drugu sirovu staviti u smesu.

Izvor: gastro.hr
Foto: ThinkStock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!