Start Deserti Torte Za sve čokoljupce, savršena torta – četiri boje čokolade

Za sve čokoljupce, savršena torta – četiri boje čokolade

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 95 minuta
  • 15 osoba
  • Lako

Sastojci:

Biskvit
6 jaja
300 g čokolade
125 g putera
6 kašika šećera
2 kašike brašna
Krema
1 kg mascarpone sira
4 kašike šećera u prahu
1 l slatke pavlake
200 g tamne čokolade
200 g mlečne čokolade
200 g bele čokolade
1 vanil šećer
Glazura
1 belance
250 g šećera u prahu
2 kašike ulja
2 kašičice soka od limuna

Priprema:

Biskvit
1. Čokoladu i puter rastopiti na pari uz stalno mešanje.U drugoj posudi penasto umutiti žumanca uz postepeno dodavanje šećera. Zatim, dodati rastopljenu čokoladu sa puterom i sve dobro promešati.
2. Dodati brašno i umešati u smesu. Na kraju dodati sneg od belanaca i laganim pokretima umešati da se smesa sjedini.
3. U okrugli pleh (26 cm) obložen papirom za pečenje usuti smesu i ravnomerno je rasporediti.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 160ºC oko 50 minuta.
5. Biskvit izvaditi iz rerne i ostaviti desetak minuta da se ohladi u plehu a zatim izvaditi iz pleha, ukloniti papir za pečenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema
1. Svaku čokoladu izrendati pa rastopiti na pari. Otopljenoj beloj čokoladi dodati vanil-šećeer i dobro promešati da se rastopi.
2. Posebno umutiti slatku pavlaku.
3. Umutiti mascarpone i šećer u prahu da se dobije fina smesa i u to dodati slatku pavlaku i dobro sjediniti.
4. Pripremljenu smesu podeliti na tri dela.
5. U jedan deo dodati rastopljenu tamnu čokoladu, u drugi deo dodati mlečnu čokoladu a u treći deo dodati rastopljenu belu čokoladu i dobro sjediniti.
Glazura
1. Belance umutiti u čvrst sneg pa dodati šećer, sok od limuna i ulje.
2. Smesu dobro umutiti da postane glatka ali dovoljno gusta da obloži tortu.
Finalni postupak
1. Kalup sa odvojivim ivicama iskoristiti za formiranje torte.
2. Na dno staviti pečeni biskvit, rasporediti tamnu kremu, zatim krem sa mlečnom čokoladom pa krem sa belom čokoladom. Sve lepo poravnati, prekriti i ostaviti u frižideru da se ohladi.
3. Ohlađenu tortu pažljivo izvaditi iz kalupa (odvojiti ivice), obod torte fino obraditi pa tortu preliti pripremljenom glazurom i ostaviti da se glazura stegne.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!