Start Predjela Pite Zalivena pita sa pečurkama

Zalivena pita sa pečurkama

Zalivena pita sa pečurkama
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

½ kg kora za pitu
400 g šampinjona
1 glavica crnog luka
100 g pirinča
5 jaja
180 g kisele pavlake
100 ml kisele vode
so, biber
ulje

Priprema:

1. Crni luk očistiti i sitno iseckati. Pečurke očistiti od nečistoća i iseći na listiće.
2. Na ugrejanom ulju prodinstati luk, pa dodati pečurke i nastaviti dinstanje dok pečurke ne puste vodu. Dodati prethodno opran pirinač i nastaviti dinstanje uz povremeno dolivanje vode, dok pirinač ne bude skuvan i višak tečnosti potpuno uvri. Začiniti prema ukusu i dobro promešati.
3. Posebno umutiti jaja, dodati kiselu pavlaku i kiselu vodu, pa sjediniti sastojke.
4. U podmazan pleh složiti dve kore i naneti malo fila. Nastaviti postupak sve dok se ne utroši materijal (svaku drugu koru filovati). Završiti sa dve kore i iseći oštrim nožem na kockice iste veličine. Preliti pitu smesom od jaja, pavlake i kisele vode, pa ostaviti desetak minuta da pita što bolje upije tečne sastojke.
5. Pre pečenja poprskati sa malo ulja i peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 30 minuta.
6. Izvaditi iz pećnice, sačekati da se prohladi pa iseći pitu i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!