Start Glavna jela Meso Zaliveni đuveč s ćufticama

Zaliveni đuveč s ćufticama

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
  • 45 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

Ćufte
½ kg mlevenog mesa
2 jajeta
100 g prezli
so, biber
suvi začin
Povrće
1 glavica crnog luka
100 g kuvanih leblebija
3 krompira
1 veza zelja
200 g zaleđene boranije
Preliv
150 ml gustog jogurta
1 žumance
peršun za dekoraciju

Priprema:

1. Mleveno meso pomešati sa prezlom, začinima i jajetom. Smesu dobro izraditi da bude pogodna za rad.
2. Od pripremljene smese oblikovati male kuglice i ređati na pouljen tanjir.
3. Crni luk očistiti i iseći na sitne kockice. Leblebiju dobro isprati pod mlazom vode i procediti. Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Zelje oprati, ukloniti zadebljali deo i iseći na tračice.
4. U vatrostalnoj posudi pogodnoj za kuvanje na rignli i u rerni ugrejati ulje propržiti pripremljene ćuftice. Pržiti toliko da porumene sa svih strana a zatim odložiti sa strane.
5. U istu posudu dodati crni luk, pa dinstati na umerenoj temperaturi dok luk ne promeni boju i postane mekan.
6. Dodati krompir i naliti sa malo vode pa kuvati dok tečnost ne uvri.
7. Sipati leblebije, zelje i boraniju pa sve promešati i sve preliti jogurtom.
8. Preko poređati ćuftice i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 20 minuta.
9. Dekorisati listovima peršuna i poslužiti uz npr. sos od jogurta.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!