Start Zanimljivosti Završen četvrti po redu “Fiš fest”!

Završen četvrti po redu “Fiš fest”!

bg-FIS-FEST-02_620x0
Posle četiri dana sjajne zabave pored reke, sinoć je završen sedmi po redu “Fiš fest”, tradicionalna beogradska gastronomska manifestacija, koja je i ove godine kod Kule Nebojše, okupila vrhunske kuvare iz zemlje i regiona i koju je posetilo više hiljada ljudi.

Ovogodišnji “Fiš fest” počeo je u četvrtak pripremanjem “bosanskog lonca” od 1.000 litara, a tokom festivala organizovana je i izložba slika, besplatna škola jahanja za najmlađe, prodaja slika u humanitarne svrhe. Najbolji kuvari Srbije i gosti iz regiona spremali su riblje i specijalitete internacionalne kuhinje, koji su za sve posetioce bili besplatni. Pored pripreme riblje čorbe, na ovogodišnjem “Fiš festu” predstavljen je i jelovnik iz vremena vinčanske kulture, kroz pripremu jela u peći iz doba neolita, urađene prema nacrtu Muzeja grada Beograda.

Uveče je bio organizovan i bogat muzički program.
Jučerašnji, poslednji dan “Fiš festa”, obeležili su uzavreli kotlići iz kojih su se širili opojni mirisi riblje čorbe i paprikaša. Som, šaran, kečiga i drugi stanovnici savske i dunavske vode, obrele su se na dnu kazana dvadeset ekipa, koje su ukrstile svoje varjače u borbi za titulu najboljeg kuvara.

Poput vojvođanskog salaša, osvanula je prestonička obala kraj Kule

Nebojše, sa zvucima tambure i “bećarskih” pesama. Umešne “Lale” dominirale su na takmičarskim pozicijama, govoreći da je upravo riblji paprikaš njihova disciplina.
Najvažnija je riba za dobar paprikaš. Neki kažu bitna je paprika i začini koji se dodaju, ali to je kao kad šminka napravi od ružne lepoticu“, kaže Petar Lapid iz Begeča, kao nosilac titule prvaka Evrope, koji je za ovogodišnji “okršaj” spremio čorbu od šarana, kečige i soma.

Sveže upecana riba bila je ključni sastojak za sve kuvare, pa su mnogi zoru prevarili kako kazan ne bi ostao prazan. Kada su se vatre razgorele, na red je došao sitno secakni luk kao start za dobar kotlić, a već dalje korake majstori su vešto skrivali. Riba je već bila uredno isečena i očišćena, pa ni najbolje oko ne bi poznalo o kojim se vrstama radi.

Među Lalama, isplivali su i domaći kandidati za najbolje “varjače” koji su nakon već sedam medalji pobranih na raznim drugim “čorbijadama” prvi put zauzeli mesto na “Fiš festu”. Zemunci su se opremili savskom i dunavskom ribom, a na ljutoj paprici nisu štedeli.
Neće sudije da se “naljute”, mogu samo da zaplaču od sreće kako će dobar paprikaš da bude. Sedam vrsti ribe smo spremili za kuvanje, tako da nema omaške“, kaže u šali Stevo Živković u trci za pobedu.

Posebno se ocenjivala riblja čorba, a posebno riblji paprikaš, pa nakon dva sata krčkanja, na testirani su ukus, riba, boja i izgled ribljih zakuski. Novčane nagrade obezbeđene su za trojicu najboljih iz obe discipline, dok je za takmičare koji su osvojili od četvrtog do desetog mesta, sponzor obezbedio robne nagrade.

Kusala se čorba i jeo paprikaš na sve strane, iako takmičarima po pravilimanije dozvoljena prodaja. Kašika po kašika iz svakog kotlića od dvadeset ekipa dobro je nahranila posetioce, ali izbor najboljih prepušten je sudijama. Pri ruci svakog ko je juče poželeo da proba riblju čorbu ili paprikaš, volšebno se našla i poneka limenka piva, da se ugasi vatra od ljutine i aleve paprike na jeziku i nepcima, a onima koji ne vole tečnu hranu i dalje je ostala mogućnost da sebe počaste prženim giricama, somovinom ili – pljeskavicom.

Izvor: Novosti

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!