Start Zanimljivosti Zdraviji i lepši uz čašu vina dnevno

Zdraviji i lepši uz čašu vina dnevno

Jedna legenda kaže da su žene lepše i zavodljivije kada piju vino, ali osim na lepotu, “piće bogova” pozitivno utiče i na zdravlje. Naširoko je poznato da vino ima blagotvorno dejstvo na srce i kardiovaskularni sistem uopšte, ali ovo ukusno piće može vam pomoći kao prevencija i lek za brojne bolesti, ali i da vam pomogne da lakše smršate i održite željenu kilažu.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Kao i kod gotovo bilo koje hrane ili pića, velike doze vina mogu biti štetne za naše zdravlje, ali isto tako, umerene doze nam mogu biti i jako korisne. Ljudski organizam lakše podnosi crveno vino zbog manje količine kiseline i temperature konzumiranja. Crveno vino ima umirujući efekat, dok belo vino podiže raspoloženje.

Vino (crno ili belo) ne treba da piju ljudi koji imaju oboljenje jetre, a potpuno je zabranjeno u slučajevima hroničnog zapaljenja jetre (hepatitisa, stanja koje prethodi cirozi). Za jetru je crveno vino štetnije od belog. Razmislite koji je najbolji vašem organizmu, a u nastavku pročitajte koje su sve blagodeti ovog pića…

Vino štiti od raka

Možda vam zvuči neverovatno, ali vino, naročito crno sa visokom koncentracijom resveratrola, odlično je kao prevencija protiv raka i dobro je za srce. Međutim, velike količine alkohola mogu biti toksične i povezuju se sa rakom jetre, dojke i želuca. Ipak, sve više istraživača preporučuje čašu vina dnevno kako biste sprečili rak i poboljšali cirkulatorni sistem.

 

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!