Start Zanimljivosti Zdravo, ja sam sladoled: 7 zanimljivosti o omiljenoj ledenoj poslastici!

Zdravo, ja sam sladoled: 7 zanimljivosti o omiljenoj ledenoj poslastici!

sladoled

Uživanje u sladoledu je zaista praznik za sva čula. Međutim, ako ste mislili da o sladoledu znate sve – prevarili ste se.

Evo nekoliko neverovatnih činjenica o omiljenoj ledenoj poslastici.

1. Keks kornet je napravljen 1904. godine i predstavljen na Svetskom sajmu u Sent Luisu. Kada je prodavcu sladoleda nestalo papirnih činija, trgovac Adu Dumar mu je predložio da poslasticu posluži u umotanim vaflima, koji su se prodavali na obližnjem štandu.

2. Prvi poznat recept za sladoled je zapisan u knjigu recepata ledi En Fanšo 1665. godine i imao je ukus vodice cveta pomorandže, cvet muskatnog oraščića i ambergrisa – specijalne materije koju izlučuju kitovi ulješure.

3. Sladoled od čokolade je napravljen mnogo pre sladoleda od vanile, a prvi put je zabeležen u knjizi “Lo scalco alla moderna” koja je objavljena u Italiji 1692. godine.

4. Sladoled od vanile je danas jedan od uobičajenih, ali nekada je bio veoma redak i egzotičan. Proizvodnja vanile za sladolede je usavršena tek sredinom 19. veka.

5. Profesionalni fotografi koji fotografišu hranu često koriste razne varijante krompir pirea da prikažu sladoled.

6. Jaka iznenadna glavobolja koja može da se javi kada jedemo sladoled, nastaje usled naglog hlađenja nervnih završetaka na napcima, koji signaliziraju mozgu da telo gubi toplotu.

7. Profesionalni degustatori sladoleda ovu poslasticu probaju specijalnom zlatnom kašičicom koja im omogućava da osete pravi ukus sladoleda.

Izvor: Superzena

Foto: Pinterest

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!