Start Kako napraviti Žele bombone

Žele bombone

Foto: Freedigitalphotos.net
Foto: Freedigitalphotos.net

Priprema:
Litru vode stavite da provri.
Za to vreme 500 ml vode, štirak i šećer pomešajte, da nema grudvica.
Kad voda provri zakuvajte i mešajte, biće beličasto providno.
Nastavite mešanje 40 minuta, ali malo smanjite vatru da vam ne bi iskakalo napolje.
Posle 40 minuta dodajte limuntus.
Tada će da zapeni i da pobeli smesa.
Nastavite kuvanje na nekoj strednjoj vatri uz stalno mešanje još nekih 30 minuta.
Smesa je gotova kad se skoro vidi dno kad mešate.
Pazite da vam se ne desi da u strahu da se ne skuva prekuvate smesu, onda će baš biti onako žilav žele, biće i onda dobar ali može da se desi da bude malo rastegljiviji nego što bi trebalo.
Sklonite sa vatre pa podelite smesu na 4 dela, u tri činije, a četvrtu ostavite u šerpi u kojoj se kuvalo.
U tri činije dodajte aromu i boju i brzo izmešajte jer je lepljivo.
Raširite tri kesa i nauljite ih, blago i istresite ove smese, svaku posebno i razvucite u pravougaonik.
Dok to radite šerpa u kojoj se sve kuvalo sa četvrtim delom neka ostane na ugasenoj ringli šporeta i neka vam to neko meša dok vi razvlačite.
Ulupajte belanca, bez šećera pa sklonite šerpu, dodajte belanca i mikserom umutite biće belo.
Taj deo nanesite na sva tri dela u boji .
Ostavite da se ohladi na kesama, pa urolate, pažljivo da nema vazduha između.
Nauljite ruke i makaze pa isecite makazama rolatiće.
Svaki uvaljajte u kristal šećer.

Napomena: Ako vam se desi da u žurbi slučajno ne namažete kese, kao što se meni desilo, ne očajavajte, može sve da se pasi iako se žele tako zalepio da ne može ničim da se skine. Zaledite ga i samo odlepite kesu od dole, prenesite na pouljenu kesu, ostavite da malo otpusti i samo urolajte, isto je!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!