Start Namirnica nedelje Želite da se pomladite? Amarant je rešenje za vas!

Želite da se pomladite? Amarant je rešenje za vas!

Amarant je pseudožitarica, pravi hit na jelovnicima onih koji brinu o zdravoj ishrani

večernji.hr
večernji.hr

Izgledom podseća na proso i jedna je od najstarijih žitarica.
Ako ga još niste uvrstili na svoj meni, nemojte oklevati jer su mu nutritivne vrednosti velike. Amarant je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcijuma od mleka, tri puta više vlakana od pšenice, obiluje brojnim mineralima i vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom, a lišće je odličan izvor gvožđa.
Ne sadrži gluten, a u sebi ima aminokiseline. Za razliku od ostalih žitarica, amarant je bogat esencijalnim masnim kiselinama – linoleinskom i linoletskom koje doprinose odličnoj formi organizma. Zbog ovih karakteristika, izuzetno je popularan kod sportista koji žele da na zdrav način razviju mišićnu masu.
Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija amaranta smanjuje loš holesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, redovna konzumacija podmlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koja uzrokuju starenje. Amarant pomaže kod anemije i neuhranjenosti, jača koštani sastav i imunitet, a poboljšava i probavu.
Za one koji brinu o liniji: amarant pruža osećaj sitosti, a da se pritom u organizam ne unosi previše kalorija, ugljenih hidrata ili masnoća.
Buduće mame takođe bi trebalo da razmisle o ovoj pseudožitarici. Naime, zbog obilja folne kiseline, štiti od pobačaja i snižava rizik od oštećenja mozga kod novorođenčadi za čak 75%!

kokice i minijaturne kokice od amaranta
kokice i minijaturne kokice od amaranta


Kako se priprema?

Kulinarska primena amaranta vrlo je raznolika. Odličan je u kombinaciji s drugim žitaricama ili sa povrćem, ali možete ga pripremiti i kao kašu. Kuva se u vodi u promeru 1:3. Brašno od amaranta možete koristiti za izradu kolača ili hleba. Zrna možete ispeći na vrućem tiganju poput kokica ili napraviti ukusne pločice. Neki ga koriste i za salate ali i deserte.

Izvor: večernji.hr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!