Start Trikovi i saveti Zemljane posude: Kao pod sačem, a u rerni!

  Zemljane posude: Kao pod sačem, a u rerni!

  zemljane posude

  Svaki kuvar, a i domaćica, reći će vam da su jela, spremljena u zemljanim posudama, ukusnija. Zbog takvih priča, domaćice koje još uvek nisu probale ovaj način kuvanja, često imaju želju da kuhinju ponove baš ovakvim posuđem.
  Istorija zemljanih ili glinenih posuda vodi nas na početak civilizacije. Tada se kuvalo samo u takvom posuđu i na vatri. Šporeti i rerne, kao i razno posuđe od drugih materijala, malo je sklonilo u stranu kuvanje u zemljanim posudama. U poslednje vreme ovaj način kuvanja je sve popularniji, pa u skoro svim marketima ili prodavnicama keramike, možete pronaći izložene posude od gline.
  Kada kupujete zemljane posude, dobro se raspitajte od čega su i kog su porekla. Masovna proizvodnja vam se može učiniti kao ručni rad i kvalitet, pa da ne budete razočarani, proverite šta kupujete. I obavezno pitajte da li je posuđe za kuvanje ili samo da se u njemu služi hrana. Na internetu možete pronaći razne savete kako upotrebljavati zemljano posuđe, a najbitnije je pripremiti ga za prvo kuvanje. Nalijte ga vodom, da se dobro napije i tek kad se dobro osuši, jer ne sme biti vlažno, namažite ga jestivim uljem ili mašću.
  Zemljane lonce ili tave nikako ne stavljajte na otvoreni plamen. Najbolje je da kuvate u rerni ili da na plinskom šporetu stavite neku metalnu ploču između vatre i lonca. Nemojte ga prati deterdžentom, već mlakom vodom nakon korišćenja i ponovo ga ostavite da se dobro osuši.
  Kuvanje u zemljanim posudama je veoma zdravo, jer vam ne treba mnogo ulja i masti, a svi ukusi i vitamini ostaće u jelu. Slobodno iskoristite ono posuđe koje ste davno dobili, a najčešće vam u kući služi za ukras. I uživajte u prelepim ukusima.

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!