Start Deserti Kolači Desert za danas: Ekleri

Desert za danas: Ekleri

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
300 ml vode
100 g putera
200 g oštrog brašna
½ kašičice soli
½ kašičice šećera
2 veća jajeta
Krem
600 ml mleka
100 g šećera
2 pudinga od vanile
400 ml slatke pavlake
Glazura
50 g čokolade za kuvanje
50 ml slatke pavlake

Priprema:

Testo
1. U manjoj šerpci zagrejati vodu i puter. Kad provri dodati šećer i so pa sačekati 2-3 minuta i dodati brašno uz neprestano mešanje. Kuvati brašno sve dok ne počne da se odvaja od šerpe. Skloniti sa vatre, preručiti u drugi su i ostaviti da se ohladi.
2. U hladnu smesu dodavati jedno po jedno jaje i mešati varjačom, svaki put dok se jaje ne sjedini sa smesom.
3. Pripremljenom smesom napuniti dresir kesu ili špric pa testo istiskati na pleh obložen papirom za pečenje.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta tj. dok ne dobiju finu zlatnu boju. Nikako ne otvarati vrata pećnice.
5. Pečeno testo ostaviti da se potpuno ohladi.
Krem
1. U veću šerpu usuti 400 ml mleka i 100 g šećera pa ostaviti da provri.
2. Puding razmutiti sa 200 ml mleka.
3. Dodati u mleko sipajući u tankom mlazu, uz neprekidno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Kuvati par minuta uz stalno mešanje na umerenoj temperaturi dok ne postane gust i težak za mešanje.
4. Skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
U hladan puding dodati čvrsto umućenu slatku pavlaku i sve sjediniti.
Glazura
1. Slatku pavlaku zagrejati na umerenoj temperaturi pa dodati usitnjenu čokoladu. Mešati dok se čokolada ne otopi i smesa sjedini.
2. Finalni postupak
3. Eklere preseći po vrhu i puniti kremom a zatim poklopiti odrezanim testom. Ređati na tacnu, premazati čokoladom i ostaviti ih da se potpuno ohlade.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!