Kako se pravi – kompot od kajsija

Kako se pravi – kompot od kajsija

SHARE
Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 min
  • osnovna mera
  • Lako

Sastojci:

1 kg šećera
2 l vode
2 kg kajsija

Priprema:

1. Za kompot odabrati zdrave kajsije, bez tamnih tačkica i solidne čvrstine. Kajsije oprati, prerezati na polovine, ukloniti koštice i pažljivo poređati u prethodno oprane i suve tegle.
2. U širu posudu usuti vodu i šećer, promešati i kuvati na nižoj temperaturi sve dok se šećer potpuno ne rastopi a tečnost proključa.
3. Nakon što provri sirup je spreman. Njime pažljivo preliti poređano voće i zatvoriti tegle. Ukoliko tegla nema hermetički zatvarač, najbolje je prekriti je celofanom, pa zatvoriti poklopcem.
4. Na dno veće šerpe postaviti platnenu krpu i poređati tegle. Poželjno je da se između tegli dodatno postavi platnena krpa, kako se ne bi sudarale i u toku pasterizacije naprsle. Zatim, naliti vodom tegle do grla tj. neposredno ispod zatvarača i pasterizovati na umerenoj temperaturi. Nakon što voda provri kuvati još 15-ak minuta.
5. Šerpu skloniti sa šporeta a tegle ostaviti u posudi sve dok se potpuno ne ohlade. Zatim, tegle obrisati i odložiti na hladno mesto.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

1 KOMENTAR

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?