Start Deserti Kolači Medeno srce – slatki zalogaj koji će vas zauvek kupiti

Medeno srce – slatki zalogaj koji će vas zauvek kupiti

Medeno srce
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 180 min
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
600 g integralnog brašna
prstohvat soli
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
150 g putera
150 g šećera
3 jajeta
150 g meda
½ kašičice cimeta
¼ kašičice mlevenog karanfilića
marmelada od kajsija
Glazura
200 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

Priprema:

1. Puter, šećer i med rastopiti na pari. Posebno umutiti jaja.
2. U prosejano brašno dodati prstohvat soli, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić i sve dobro promešati.
3. Zatim, dodati jaja i rastopljen puter sa šećerom i medom pa zamesiti testo da se dobije glatka i kompaktna masa.
4. Testo podeliti na dva jednaka dela, umotati u najlon foliju i ostaviti u frižideru najmanje dva sata (najbolje preko noći).
5. Ohlađeno testo rastanjiti na brašnom posutoj površini na debljinu oko 2 mm. Srcastom modlom vaditi testo.
6. Na sredinu stavljati malo marmelade, rubove premazati s malo vode i poklopiti drugom polovinom izrezanog testa. Ivice fino spojiti i dodatno oblikvati kako bi se dobio prepoznatljiv oblik srca.
7. Ređati na pleh obložen papirom za pečenje.
8. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko deset minuta.
9. Izvaditi iz pećnice i ostaviti keksiće da se ohlade.
10. Čokoladu rastopiti na pari i pomešati sa malo ulja.
11. Hladne keksiće umakati u čokoladu i dobro ih ocediti. Ređati na papir za pečenje i ostaviti da se glazura stegne.
12. Čuvati na hladnom i suvom mestu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!