Piramida s višnjama – kombinacija ukusa koja će vas osvojiti

Piramida s višnjama – kombinacija ukusa koja će vas osvojiti

SHARE
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

700 g višanja iz kompota
2 table lisnatog testa
1 l mleka
150 g šećera
1 vanil-šećer
4 pudinga od vanile
150 g margarina
250 ml slatke pavlake

Koje voće najčešće koristite za pripremu kolača?

Priprema:

Rolati
1. Lisnato testo rastanjiti oklagijom na širinu oko 30 cm i iseći na tračice širine 3-4 cm. Potrebno je 10 tračica.
2. Dobro oceđene višnje složiti po sredini testa, jednu do druge. Svaku traku zatvoriti i blago štipnuti sastave i dobro spojiti pa blago urolati pritiskajući dlanovima.
3. Pripremljene rolatiće stavljati na pleh obložen papirom za pečenje tako da budu položeni na stranu na kojoj je sastav, vodeći računa da se rolati ne dodiruju.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta.
5. Pečeno testo ostaviti da se potpuno ohladi.
Krem
1. Odvojiti 200 ml mleka pa rastvoriti puding da ne bude grudvica.
2. Preostalu količinu mleka zagrejati sa šećerom, pa kada provri dodati pripremljen puding. Kuvati uz stalno mešanje dok smesa ne počne da se zgušnjava i ostavlja tragove od mešanja.
3. Ostaviti da se ohladi pa u mlak puding dodati listiće margarina i mešati kako bi se sve sjedinilo i margarin istopio.
Finalni postupak
1. Tacnu premazati sa malo pudinga kako bi rolati bolje stajali.
2. Naneti 4 rolata jedan do drugog pa premazati filom. Na to složiti tri rolata i opet premazati filom. Zatim, položiti 2 rolata i premazati filom. I na kraju dodati preostali rolat i fil pa sve lepo premazati sa svih strana i što bolje oblikovati u piramidalni oblik. Ostaviti u frižider da se ohladi i dobro stegne.
3. Ohlađen kolač ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i vratiti u frižider da se dodatno ohladi.
4. Kolač iseći na šnite željene veličine i poslužiti.

6 KOMENTARI

  1. Torta je veoma ukusna ali ovaj recept sam već pravila iz časopisa novembarskog broja lasopisa
    “Ruski doktor”. Bio je objavljen jos prosle godine čini mi se u broju 12. Samo je recept bio pod naslovom “Manastirska koliba” ali sve ostalo je isto. I visnnje i izgled i ukus – i način pripreme!
    Prijatno!

    • Poštovana Jelena, drago nam je da Vam se recept dopao.
      Ukoliko pažljivo pogledate, ispod recepta možete uočiti oznaku “Arhiva”, što znači da je recept već bio objavljen. Na našem portalu ovaj recept prvobitno je objavljen 19. septembra 2016. godine. S obzirom da navodite izvor i izdanje u kom ste ovaj recept ugledali u nepromenjenom obliku, možemo samo zaključiti da se ovaj kolač mnogo dopao i uredništvu Ruskog doktora, što nam je i više nego drago. Originalni naziv recepta je Manastirska izba (manastirska koliba) i priprema se od mešenog masnog testa nalik onom za tartove, višnjama i slatkom pavlakom. Pozdrav.

  2. Torta je odlcna ali pravila sam je po receptu koji je objavljen u Ruskom doktoru, br 12 od novembra prosle godine samo se tamo zove Manastirska koliba, sve drugo je isto i visnje i ukus i nacin pravljenja…Prijatno!

  3. Poštovana Nataša Vitezović,
    želela bih da se ispravim – i izvinim. Recept sam videla u najnovijem izdanju Bakini slatkiši od juna 2017 a ne u arhivi. Možda uredništvo Ruskog doktora, nije pravilno pogledalo ali u srpskom jeziku nema reči izba može koliba. Ne znam da li je to vaš recept ali je tužno ako ga ponovo objavljujete – i u Ruskom doktoru i u Bakinim slatkišima a već se nalazi u arhivi. Srdacno!

    • Poštovana Jelena, nema potrebe za izvinjenjem. U svakom slučaju hvala Vam. ☺
      Da pojasnimo, niko nema pravo nad receptom kao takvim osim ako isti nije zaštito kao autorsko delo, po zakonskoj regulativi, a to nije ni malo jednostavna procedura.
      Slični ili isti recepti se mogu pronaći na webu i u časopisima – o njima odlučuje uredništvo porala, stranice, časopisa… Najnoviji broj Bakinih slatkiša zaista ima recept za ovaj kolač pod nazivom Voćna piramida, s tim što po srazmeri sastojaka i načinu pripreme recept ne odgovara ovom koji se nalazi na portalu. Konačan rezultat svakako jeste isti ali recept kao takav nije.
      Ne vidim kako portal Pošalji recept može uticati na to šta objavljuju drugi časopisi ili portali? Svakako morate imate u vidu da svaka sezona zahteva praktične i aktuelne recepte koji po svojim sastojcima odgovaraju sezoni. Isti ili sličan recept može se naći u više časopisa, blogova, portala, kuvara itd. Recept(i) za Piramidu s višnjama je na našim prostorima prisutan više godina i do sada se mnogo puta isprobavao, objavljivao i modifikovao.
      Veliko hvala što nas pratite. Želim Vam sve najlepše.

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?