Sladoled od crvenog pasulja

Sladoled od crvenog pasulja

SHARE
Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 12 sati
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

720 ml punomasnog mleka
250 ml slatke pavlake
133 g šećera
prstohvat soli
3 žumanceta
2 kašike kukuruznog skroba
420 g pirea od crvenog pasulja
1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:

1. Odvojiti sa strane 180 ml mleka u malu posudu. Ostatak mleka skuvati na umerenoj temperaturi sa slatkom pavlakom i 45 g šećera.
2. U drugoj posudi preostali šećer i malo soli umutiti sa žumancima da se sve dobro sjedini. Ostaviti sa strane.
3. Skrob razmutiti u prethodno odvojenih 180 ml mleka tako da nema grudvica.
4. Kada mleko i pavlaka prokuvaju, u tankom mlazu i uz stalno mešanje dodati pripremljeni skrob, pa skloniti sa vatre. Temperaturu smanjiti na srednji nivo i nastaviti kuvanje uz stalno mešanje, najbolje drvenom varjačom.
5. U to dodati umućenu smesu od jaja i nastaviti brzo mešanje da ne bi zagorelo i kuvati još maksimalno 3-4 minuta.
6. U dublju posudi promešati malo kuvanog krema i pastu od pasulja. Zatim, pastu dodavati malo po malo u krem i stalno mešati, sve dok ima pirea. Dobro sjedinjenu smesu ostaviti da se prohladi, sipati u kalupe za sladoled, u sredinu umetnuti štapić i ostaviti u frižider da se dobro ohladi. Nakon toga kalupe preneti u zamrzivač i ostaviti preko noći.

Savet: Za pripremu ovog sladoleda najbolje je koristiti azuki pasulj ali može se koristiti i običan, šire dostupan, crveni pasulj.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?