Start Deserti Torte Badem torta

Badem torta

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana
  • 90 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kora
200 g mlevenih badema
150 g šećera
3 jajeta
1 pomorandža (kora)
1 kašika gorkog kakaoa
Fil
200 g bele čokolade
3 žumanceta
100 g seckanih badema
500 ml slatke pavlake
10 g želatina u prahu
Dekoracija
100 g bele čokolade
100 g crne čokolade

Priprema:

Kora
1. Belanca odvojiti od žumanaca pa sa 50 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca te dodati mlevene bademe, kakao i rendanu koru pomorandže i polako promešati.
4. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta, tj. dok ne porumeni.
Fil
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca i 100 ml slatke pavlake, pa kuvati na pari uz neprestano mešanje.

Sočna torta sa malinama

2. Kada smesa od žumanaca počne da se zgušnjava, skloniti je sa pare, dodati otopljenu belu čokoladu i izmešati.
3. Preostalu slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Potom dodati u ohlađenu smesu od žumanaca i mešati varjačom da se dobije ujednačena smesa.
4. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri te dodati u fil i promešati. Na kraju dodati seckane bademe i sve zajedno promešati varjačom.
Finalni postupak
1. Preko kore u kalupu sipati pripremljeni fil i ostaviti da se stegne.
2. Zatim je izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji crnom i belom čokoladom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!