Start Deserti / Torte i kolači Brioš peciva

Brioš peciva

Clipboard16

Pripremа:
1. Pomešati polovinu brašna sa suvim kvascem, pa dodati so, šećer i otopljen margarin.
2. Zatim dodati vanil-šećer, belance i malo rendane kore limuna. Postepeno i naizmenično dodavati preostalo brašno i mleko dok se ne umesi glatko testo.
3. Testo ostaviti da odstoji da se udvostruči.
4. Zatim od testa odvajati po 4 manje kuglice i svaku rastanjiti u prutiće. Dva prutića staviti vodoravno, a preostala dva horizontalno, podvlačeći ih ispod njih, ali jedan prvo podvući ispod, a drugi suprotno, odozgo, kao na slici 2.
5. Plesti tračice po želji, nema pravila, bitno je da se prutići ukrštaju.
6. Pred kraj pletenja pecivo oblikovati loptasto, pa ga staviti u pleh da se odmara. Postupak pletenja brioša ponoviti sa preostalim testom.
7. Kada se pecivo ”odmori” u plehu, prvo ga premazati umućenim žumancetom, a potom peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni i naraste.
8. Gotova brioš peciva po želji posuti šećerom u prahu.

Recept Dijane Ademović iz Subotice
Recept Dijane
Ademović iz
Subotice

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!