Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – piletina sa povrćem

Urednica kuva za vas – piletina sa povrćem

Foto: Nataša Vitezović
  • 80 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

500 g pilećih grudi
200 ml mleka
1 kašičica soli
1 kašičica svežeg (rendanog) đumbira
2 zrna kardamoma (semenke)
½ kašičice crnog bibera
Začinjen puter
20 g putera
šaka lista bosiljka
5-6 čenova belog luka
soli po ukusu
1 kašičica rena (sveže rendanog)
1 kašičica ljute aleve paprike (ili sveža ljuta paprika)
Povrće
1 glavica crnog luka
5 manjih šargarepa
1 veća tikvica
Ostalo
300 g pirinča
alu-folija

Priprema:

1. Meso oprati, preseći po dužini i potopiti u mleko sa đumbirom, kardamomom, biberom i soli. Ostaviti 30-40 minuta poklopljeno u frižideru. Za to vreme jednom okrenuti meso.
2. Povrće očistiti i narezati po želji. Usitniti beli luk i isecati bosiljak pa dodati u puter i izmešati. Tome dodati ren i ljutu alevu papriku ili sirovu ljute (crvene) papriku i sve još jednom dobro promešati.
3. Na alu-foliju namazati pripremljen puter, na to slagati isečen crni luk i šargarepu. Potom staviti meso (blago oceđeno od mleka, ali ne skroz suvo) i premazati ravnomerno puterom. Na to ređati tikvice, posoliti i zaviti foliju. Peći u ugrejanoj rerni oko 20 minuta na 200 stepeni C, a zatim otvoriti foliju i peći dok se ne zarumeni piletina (oko 5 minuta). Voditi računa da ne ispari sav sok koji je povrće pustilo u toku pečenja.
4. Kao prilog služiti pirinač, koji je skuvan bez začina. Za kuvanje pirinča najbolja srazmera odnosa pirinča i vode jeste 1:2,5 tj. čaša pirinča i dveipo čaše vode. Kuvati poklopljeno, na umerenoj temperaturi, dok zrno ne bude al dente. A, zatim skloniti sa vatre, prekriti pamučnom krpom, poklopiti i ostaviti tako 7-8 minuta i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!