Start Predjela Pite Heljdopita

Heljdopita

Heljdopita
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

6 jaja
600 ml mleka
15 kašika heljdinog brašna
½ praška za pecivo
½ kašičice soli
250 g sira
180 ml kisele pavlake
2 jajeta
1 veza peršuna

Priprema:

1. Penasto umutiti jaja, dodati mleko i sjediniti. Postepeno dodavati heljdino brašno pomešano sa praškom za pecivo i mutiti sve dok se ne dobije gusta masa bez grudvica.
2. Pleh premazati uljem i ugrejati. U ugrejan pleh ravnomerno sipati smesu, toliko da prekrije dno pa peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko pet minuta.
3. Pečenu koru preliti smesom od usitnjenog sir, seckanog peršuna, pavlake i jaja, preliti sa smesom od heljdinog brašna, kao i prethodni put, pa vratiti da se peče. Postupak ponavljati dok se ne utroši materijal.
4. Kada se poslednji sloj zapeče, pitu iseći na kockice i vratiti u pećnicu da se peče sve dok ne dobije rumenu boju.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!