Start Glavna jela Testa Italijanski hleb s maslinama

Italijanski hleb s maslinama

Od ovih mera možete napraviti tri manja hleba.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Sastojci:
za fil
– 125 g maslina
– 1 velika kašika maslinovog ulja
– 2 veća prstohvata svežeg timijana
– malo svežeg origana ili bosiljka
– kora od jednog limuna
– kora od jedne pomorandže
– so
– biber
za testo
– 4 jaja
– 1 kašika smeđeg šećera
– ¼ kašičice soli
– 100 ml maslinovog ulja
– 125 ml belog vina ili mleka
– 250 g brašna
– 2 kašičice praška za pecivo
za mešavina sa maslinama
– 180 g crnih maslina
– 180 g zelenih kalamata maslina
– 180 g šunke
– 1 kašika brašna
i još
– malo maslinovog ulja
– malo parmezana
– malo krupne soli

Priprema
Najpre umutite jaja sa malo soli i šećerom. Mutite oko tri minuta najjačom brzinom. Polako dodajte maslinovo ulje i nastavite da mutite. Smanjite jačinu miksera, pa dodajte vino ili mleko. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno pomešali. U posebnoj posudi pomešajte masline sa jednom kašikom brašna. Ovo će ih sprečiti da padnu na dno testa.
Napravite fil od maslina tako što ćete ispasirati 125 g maslina, inćune, kašiku maslinovog ulja, začinsko billje, koru od limuna i pomorandže, so i biber.
Dobijeni fil dodajte u testo koje ste umutili prethodno. U testo dodajte seckanu šunku i masline koje ste pomešali sa brašnom. Rasporedite testo u tri mala kalupa za pečenje hleba ili u jedan veliki.
Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 i pecite još 25 minuta. Kada izvadite hleb iz rerne obilno ga prelijte maslinovim uljem, krupnom solju i parmezanom.
Vratite u rernu na još tri minuta.

Izvor: blic.rs
Uživajte!

D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!