Start Deserti Ostalo Iz bakine sveske s receptima – masni kolač s višnjama

Iz bakine sveske s receptima – masni kolač s višnjama

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 40 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

4 jaja
180 ml ulja
120 ml mleka
145 g šećera
145 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanil-šećer
400 g višanja
brašno za valjanje
šećer u prahu

Koje voće najčešće koristite za pripremu kolača?

Priprema:

1. Višnjama izvaditi koštice i dobro ocediti. Ukoliko se koriste zaleđene višnje, izvaditi ih iz zamzivača i ostaviti da se sede preko noći.
2. Jaja penasto umutiti pa dodati ulje i mleko uz neprestano mućenje.
3. Zatim, postepeno dodavati šećer i vanil-šećer, uz neprekidno mućenje dok se ne rastvore kristali šećera.
4. Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve dobro sjediniti, da smesa postane gusta i bez grudvica.
5. Pripremljeno testo usuti u nauljen i brašnom posut pleh, pa ravnomerno rasporediti smesu.
6. Kolač staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C dok se ne stvori tanka korica.
7. Zatim, po kolaču rasporediti višnje prethodno uvaljane u brašno i nastaviti sa pečenjem.
8. Nakon 10 minuta pečenja smanjiti temperaturu na 180ºC i nastaviti pečenje još petnaest minuta.
9. Pečen kolač će se odvajati od ivica pleha.
10. Kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.
11. Iseći na kocke željene veličine, posuti šećerom ili šećerom u prahu pa poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!