Start Deserti Kolači Kakao rolat sa slatkom pavlakom

Kakao rolat sa slatkom pavlakom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 180 min
  • 15 osoba
  • Lako

Sastojci:

(za 2 rolata)
Biskvit
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
½ kesice praška za pecivo
1 kašika kakaoa
3 kašike ulja
Fil
500 ml slatke pavlake
150 g prah šećera

Priprema:

1. Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvst sneg.
2. U drugoj posudi penasto umutiti žumanca sa šećerom.
3. Kada smesa poprimi bledo žutu nijansu postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, uz neprestano miksanje.
4. Zatim, dodati kakao razmućen sa ugrejanim uljem i sve dobro sjediniti.
5. Na kraju, iz par puta u smesu dodati prethodno umućena belanca uz lagano mešanje i zahvatanje smese sa dna posude ka vrhu.
6. Smesu izručiti na pleh prekriven papirom za pečenje i ravnomerno razmazati.
7. Peći u ugrejanoj rerni na 180º C oko 15 minuta.
8. Vruć rolat izvaditi iz rerne i urolati zajedno sa papirom za pečenje, pa sve umotati u mokru krpu i ostaviti da se ohladi.
Fil
1. Dobro rashlađenu slatku pavlaku čvrsto umutiti sa prah šećerom.
Finalni postupak
1. Biskvit odviti, ukloniti papir za pečenje i premazati umućenom slatkom pavlakom.
2. Najviše fila staviti uz ivicu od koje počinje motanje rolata i dalje srazmerno premazivati ka suprotnom kraju. Suprotnu stranu tj. završnu ivicu premazati onoliko tek da može da drži namotaj rolata i da se ne rastura.
3. Rolat uviti u najlon foliju i zamotati sa oba kraja kao bombonu, pa ostaviti da se ohladi par sati u frižideru.
4. Neposredno pred posluženje rolat posuti kakaom, iseći na parčad debljine oko 3 cm i servirati uz voće po izboru.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!