Start Deserti Torte Kremasti japanski vetar

Kremasti japanski vetar

jSastojci:

Za kore:
– 10 belanaca
– 20 kašika šecera
– 10 kašika brašna
– 10 kašika mlevenih oraha
– 2 kesice praška za pecivo

Za fil:
– 5 dl mleka
– 250 g šecera
– 2 kesice vanil-šecera
– 8 kašika brašna
– 250 g ”classic”margarina

Ostalo:
– 250 g šlaga
– 3 dl kisele vode

Priprema:

Kore:
1. Ulupati 5 belanaca postepeno dodajući 10 kašika šecera u čvrst šam, a zatim
umešati po 5 kašika brašna i mlevenih oraha i prašak za pecivo.
2. Sve lepo sjediniti, pa smesu uliti u okrugli kalup (25 cm) obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
3. Od preostalog materijala na isti način ispeći još dve kore.
4. Obe korice preseći poprečno da se ukupno dobiju 4 korice.

Fil:
1. Belanca umutiti, dodati brašno, malo mleka i mešati da se razbiju grudvice.
2. Preostalo mleko ostaviti da provri sa šecerom, pa ukuvati smesu od žumanaca i mešati dok se ne zgusne.
3. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi, te ga sastaviti sa umućenim margarinom.
Finalni postupak:
1. Šlag cvrsto ulupati sa kiselom vodom i filovati: kora, fil, šlag, kora… Celu tortu premazati šlagom.

Recept Gordane Maksimovic iz Omoljice
Arhiva: Torte i kolači

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!