Čaša ovog koktela može vas spasiti od tz. tihog ubice – infarkta. Naime, naučnici su primetili da Francuzi ređe obolevaju od bolesti srca i krvnih sudova pa istraživanjem otkrili da je to zasluga crvenog (crnog) vina.
Iako francuska kuhinja obiluje masnim sirevima i specijalitetima, pokazalo se da Francuzi, uprkos svakodnevnim navikama u ishrani, nemaju izražen nivo obolelih od bolesti srca i krvnih sudova. Crveno vino, naime, sprečava stvaranje tromba u krvnim sudovima i snižava vrednosti holesterola u krvi.
Ovaj koktel se smatra zdravim jer sadrži vino i sok od pomorandže, koji povećava nivo dobrog holesterola i drži pritisak pod kontrolom.
Sastojci:
120 ml crvenog vina
250 ml sveže ceđenog soka pomorandže
Priprema:
1. Sastojke sipati u flašu (ili šejker), zatvoriti i dobro promućkati.
2. U čašu dodati malo leda i sipati pripremljen koktel.
3. Čašu dekorisati kriškom pomorandže i poslužiti.