Start Odabrani recepti Mladi kupus na 10 načina – odabrani recepti

Mladi kupus na 10 načina – odabrani recepti

Foto: Guliver/Thinkstock
  • 110 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
500 g brašna
15 g kvasca
20 ml ulja
250 ml vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
500 g kupusa
1 glavica crnog luka
½ kašičice aleve paprike
so, biber
ulje
Premaz
1 jaje (žumance)
1 kašika mleka

Priprema:

Testo
1. Kvasac pomešati sa šećerom i dodati vodu, pa ostaviti da zapeni.
2. Brašno prosejati, dodati so i promešati.
3. Dodati pripremljen kvasac, ulje, kvasac i jaje pa zamesiti testo.
4. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti da se duplira.
Fil
1. Kupus i crni luk očistiti i iseckati na tanke tračice.
2. Na blago ugrejanom ulju propržiti luk i posoliti, pa nastaviti dinstanje dok luk ne omekša.
3. Zatim, dodati kupus i na umerenoj vatri, uz povremeno dolivanje tečnosti, dinstati kupus da omekša.
4. Pred kraj, kada tečnost ispari, dodati malo aleve paprike i promešati.
5. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Finalni postupak
1. Nadošlo testo podeliti na dva dela i premesiti.
2. Rastanjiti testo oklagijom i ppreneti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
3. Naneti sloj uprženog kupusa i prekriti drugom rastanjenom jufkicom.
4. Ostaviti na toplom da miruje oko dvadesetak minuta.
5. Premazati umućenim žumancetom s malo mleka i peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 30 minuta.
6. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da se prohladi pa poslužiti uz kiselo mleko, jogurt ili po volji.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!