Start FoodTalk #MojaKravicaFoodTalk: Region ujedinjen u ljubavi prema hrani i vinu!

#MojaKravicaFoodTalk: Region ujedinjen u ljubavi prema hrani i vinu!

food talk glavna

Vidimo se 2016.

foodtalk-zajedno

Za kraj konferencije dodeljena su putovanja gostima koji su učestvovali. Dobitnici nagrade su Mirjana Maksimović, 7 dana na Kopaoniku.

7 dana na Zlatibor ide Aleksandra Ivanović

7 dana Jahorina ide Marica Andrić

i 7 dana krstarenja Mediteranom ide Soviš Ani.

IMG_1236 IMG_1243 IMG_1249 IMG_1255 IMG_1261 IMG_1263 IMG_1294 IMG_1302

18:58

Slike sa likovne kolonije tokom konferencije biće prodate na aukciji, od ponedeljka na sajtu Limundo. Slike će biti izložene i u galeriji Pro Arte. Sav prihod ide deci u Prihvatilište u Futogu.

-9psRCMMUIfW5DhmV0fI2o5u2V2JK1CeJUGO3l_nD2Y DSC_1207 DSC_1225 DSC_1226 DSC_1230 DSC_1231 DSC_1302

18:50

Zdravko Brkić: “Mnogo je teže što svi misle da sve mogu da nauče na internetu. Pokrenuli smo škole za one koji žele da upoznaju vina, ali ne možete terati ljude u školu. Postoji gomila edukativnih programa gde ljudi to mogu da upoznaju. Samo je pitanje da li to neko želi da proba, kupi.”

tvit 27

tvit 26

Milan Radović: “Od kako se pročula ta naša nagrada, situacija je bila da rizling preuzima primat u našoj vinariji, a od tada na jednu rizlinga idu dve flaše sovinjona. Tako da ta ocenjivanja znače.”

IMG_1054

Gordana Čučković: “Vrlo studiozno posmatramo, slušamo, istražujemo, naravno da ćemo izaći na više događaja na kojima se ocenjuju vina i u zemlji i u inostranstvu, jer nas interesuje mišljenje tržišta. Mislim da se vinska kultura dešava u Srbiji, nastaje sve više vinarija što je dobro. Kriterijumi se dižu na višu lestvicu. Ljudima koji ne poznaju vina ta ocena sigurno nešto znači.”

IMG_1039

Đurđica Jojić: “Ima pozitivnih i negativnih stvari kod ocenjivanja vina. Onim vinarima koji dobiju dobre ocene to je vetar u leđa i to se realizuje kroz prodaju. Bitno je kako se ta ocenjivanja organizuju. Ako morate pripremite uzorak za slanje na ocenjivanje, to već nije dobro. Treba vino da se uzme sa polica. To je ono što ćemo svi naći na tržištu. Ne treba od vina praviti bauk, već približiti vino i ljudima koji ga ne piju.”

IMG_1064

Stevan Kostreš:” Apelovao bih na sve koji piju vina, prate, žele da probaju, da shvate da ne postoji najbolje vino. Kao što ne postoji ni najlepša žena na svetu. Vino je intimna stvar.”

IMG_1171

Zdravko Brkić: “Ja vas molim da sve ocene ovog sveta pogledate kad popijete čašu vina. Tamo neki ocenjivač ne zna šta vi volite. Niko nema prava da neko utiče na to. Kao ni na hranu koju ćete uz to vino jesti. Pokušavaju da sugerišu, ali sve ostalo je emocija.”

IMG_1134

18:33

Đurđica Jojić: “Kada smo se odlučili da zasadimo portugizer govorili su nam da su ludi, međutim on je doživeo veliku bum na tržištu.”

IMG_1117

Stevan Kostreš: “Od malog porodičnog podruma do kapaciteta od 2 miliona litara. Vinarija je pokrenula tu neku novu eru u vinarstvu.”

IMG_1141

Tamara Ivković: “Naša prva berba je 2011. godina, proizvodnja se radi u Irigu.”

IMG_1122

Gordana Čučković: “Prva vina smo posadili 2009. godine. Fruškogorsko vinogorje je već sada prepoznatljivo i na našoj i na stranim teritorijama. Da vinarija ne može da priča sama za sebe priču, bavimo se i agroturizmom. Upravo ćete probati naš beli talas, našu prvu berbu.

IMG_1042

18:15

Sledi panel: La traviata: nove etikete, nove vinarije, nagrade i novi načini uživanja
Panelisti: Gordana Čučković, Vinarija Deurić; Tamara Ivković, Vinarija McC; Milan Radović, Vinarija Vinum; Đurđica Jojić, Vinarija Mačkov podrum; Stevan Kostreš, Vinarija Kovačević; Zdravko Brkić, ljubitelj vina i gastronomije i najveći poznavalac kubanskih cigara u Srbiji;
Moderator: Ljubica Radan

DSC_1892 DSC_1910 DSC_1917 DSC_1920 DSC_1925 DSC_1934 DSC_1981 DSC_2011 DSC_2015 DSC_2058 DSC_2066 DSC_2076 DSC_2085 DSC_2089 DSC_2094 DSC_2098 DSC_2117

Jednočasovno uživanje na Dunavu “Novi Sad na vodi” imali su učesnici konferencije, koji su mogli da se tokom dane prijave za vožnu brodićem.

18:10

Color Press Grupa svakog proleća organizuje prolećni kurs Novinarske škole, i ovom prilikom su uručene diplome polaznicima.

IMG_1004 IMG_1013 IMG_1014 IMG_1017 IMG_1019 IMG_1020 IMG_1025

17:40

U toku je pauza za kafu powered by Hleb i kifle

17:25

Milan Mumin: “Hrabar sam u životu pa i u kulinarstvu. Nijednom začinu nije nigde zabranjeno. Uglavnom dinstam na pivu, pržim u maslinovom ulju. Ovde uvek imam nekog eksperta u rukavu, u zavisnosti šta se jede. Kad se prave škembići to je posebna nabavka. Imam za sve ljude koji su u nečemu eksperti. U svemu tome volim sve najviše kašikom. Ali nisam ni na ostalo alergičan.”

IMG_0997

Ksenija Mijatović: “Jedno od poruka iz detinjstva sa kojima sam ja odrasla, jeste poruka moje mame da pogledam da izađem iz malo šireg okvira onoga što mi se događa. Nisam ja neki esteta, nego uživam u jednom kreativnom pristupu životu i hrani. Istinski volim da vidim lepo uređen tanjir, kad je maštovito.”

Vladimir Pištalo: “Sada svi sve stavljaju na Fejsbuk, a ja i žena se setimo da ga slikamo teko kad sve pojedemo. Kada je čovek između predjela i prvog-drugog jela i posle dve čašice, vrlo je šarmantan. Ako tad nije, nije nikad.”

tvit 25

17:05

Cile Marinković: “Kada sam se oženio kuvao sam ja. Sav prostor u slikama, a uvek su prštale neke namirnice i pravio sam takav haos u ateljeu.

Suzana Mančić: “Veoma mi je važno šta jedem, šta ću popiti uz to, koje je godišnje doba, ne jedem leti i zimi ista jela. Na primer ja kuvam letnji pasulj. Najviše volim kuhinju mediterana. Ona je najraznolikija i najzanimljivija.”

Vladimir Pištalo: “Volim sofisticirana jela, ali hteo bih da se ogradim. Menja se ono što se smatra vrednim. Zaista volim komplikovanu hranu, ali nekad jednostavna može da bude stvar.”

Tanja Banjanin: “Ja sve volim podjednako, ali mogu svrstati ovako, volim začijeno i ljuto, onako kad vam graške znoja cure. Volim to. Volim meso, iznutrice, pihtije. Ali začinjeno i ljuto do te mere da sam zavisna od ljutog. Ne pokreće mi apetit ako nešto nije ljuto.

IMG_0920

Milan Mumin: “Najbolje da kažem šta ne volim. Ne volim sva ta nasuva. Najmanje volim sarmu, a punjena paprika mi je top. Prvo mesto dele tri stvari, sve iznutrice od svakoga, sva divljač i jare. Preferiram kašiku. Od međunarodnih vijetnam i tajland, a drugo japanska i korejska.”

Ksenija Mijatović: “Ne postoji jedno jelo koje najviše volim. Mogu da vežem neko jelo za neki ambijent, ali sam prava vojvođanka koja voli da jede. Jedna kategorija bi bila slatko i to krofne koje znam da praivm na četiri načina. Moj deda je bio pekar i verujem da odatle ta moja dobra ruka.”

tvit 24

16:50

IMG_0993

Cile Marinković: “Živeo sam u Njujorku, sada sam u Parizu, to su razne hrane. Ribe i dagnje su uvek najbolje. To su rižota.”

IMG_0957

Tanja Banjanin: “Ja sam odrastala na tipičnoj vojvođanskoj, austrougarskoj kuhinji. Tata je bio šokiran postojanjem soseva kada su se venčali. Sva ponosna je napravila nasuvo s krompirom a on je pojeo i pitao “Šta ima da se jede?”. Sve volim, ništa ne odbijam, ali nisam još dorasla svojoj majci. Ja sam nedeljom morala da budem uz nju u kuhinji da perem, izbrišem, oljuštim, ali sam shvatila kad sam se udala da ja znam da kuvam.”

IMG_0973

Vladimir Pištalo: “Moja ljubav prema hrani je napravljena iz revolta, moja mama je htela da bude intelektuelka i uvek je gledala da skrati recepte. I osećao se nedostatak ljubavi. Onda sam ja počeo sam da kuvam i prvo jelo je bila kajgana na različite načine i naravno najbolja je kajgana na masti.”

IMG_0987

Suzana Mančić: “Ja sam takođe mešavina, mama ima mađarsko poreklo, tata bugarsko. Moj životni saputnik je Grk, pa sa od njegove majke svašta naučila. Ko voli da jede i kuva može celog života da uči sa raznih strana. Moja mama je i mene i moju decu je vaspitala sa “jedi to sa suzama” i tako i sada, sve volimo.”

IMG_0964

Milan Mumin: “Poreklo mojih roditelja nema mnogo veze sa mojim kasnijim gastro navikama. Mama je odlična kuvarica i rasli smo uz jaku hranu, ne baš toliko zdravu. Kako sam rastao vodila se stravična kampanja protiv mangulica, a mi smo te mangulice samo i jeli i pekli na masti. I sad vidim kako neke revije nalaze da je super prženje na masti. U gastronomiji vidim mnogo čudnih stvari, šta ulazi u modu, šta izlazi iz mode. Posle sisanja, odmah sa navikao na paprikaše, papke, pasulj…”

IMG_0968

Ksenija Mijatović: “Ja sam spoj dve kuhinje, crnogorske i sremske, i nekako sam uzela od obe najbolje. Osim što sam mešanka, neko ko voli život, samim tim hranu. Voleti hranu ne podrazumeva imati puno viška kilograma.”

IMG_0934

16:30

Sledi panel: Gastro Celebrity

Panelisti: Suzana Mančić, TV lice; Milan Mumin, muzičar; Tanja Banjanin, pevačica; Vladimir Pištalo, pisac ; Cile Marinković, slikar; Ksenija Mijatović, pevačica
Moderator: Velimir-Veca Dejanović

16:09

Radovan Jokić: “Gastro turizam je jedan veoma bitan prateći program svih turističkih manifestacija u Novom Sadu. Problema ima. Mi nemamo nijedan papir agroturzima, kakva to hrana, kakvog kvaliteta, odakle potiče. Jako je teško probuditi državu i zajednicu.”

IMG_0898

16:00

Radovan Jokić: “Novi Sad je proglašen za drugu najpoželjniju destinaciju na svetu. Što se tiče gastro turizma, on postoji u Futoškoj kupusijadu, koji su uspeli da svoj proizvod plasiraju u Ameriku i Australiju. Prvo što primetite u nekom gradu su arhitektura, hrana i toaleti. Ako to primenimo na Novi Sad zavisi od slučaja do slučaja. Ono što je tipično za Novi Sad je teško izdvojiti jer smo mi skup različitih kultura.”

IMG_0882

Sledi case study: Novi Sad – destinacija gastro-turizma: Radovan Jokić, Turistička organizacija Novog Sada

15:44

IMG_0862

Kris Vilijams: “Imamo dva recepta moje prabake koji služimo u restoranu. To su jela koje je ona osmislila. Sva moja jela su nazvana jednostavnim jelima, i tako sam pokušao da se poigram. Da goste tizujem sa onim što će dobiti.”

IMG_0850

Kris Vilijams: “Napravio sam meni za festival Route 66 koja je kombinacija svih divnih sastojaka i jela koje sam nosio i iz svog detinjstva. Napravili smo hranu za 2000 ljudi. Radio sam u Sloveniji, Hrvatskoj i oduševljen sam kvalitetom jela i talentom. Povrće je takvog kvaliteta na koji mi nismo navikli u SAD.”

IMG_0828

Sledi case study “Kuvanje kao porodični biznis i strastKristofer Vilijams, vlasnik i glavni kuvar restorana “Lucille’s”, Hjuston, Teksas, SAD

15:39

IMG_0812

Igor Mandić: “Tamo gde je gastronomija najviše uvažena, u Francuskoj, u njoj kult velikih kuvara se razvijao do veličanja, a među njima je Pol Bokiz. On mi je ponudio jelovnik svog restorana. On je primljen u Francusku akademiju, najelitniju duhovnu i kulturnu instituciju u Evropi.”

IMG_0714

15:25

Igor Mandić: “Kuvarstvo je do preključe bilo među nižim zanimanjima. Jadni đaci koji su ulazili u kuvarske škole. Postati konobar ili kuvar bilo je nešto podsmešljivo.”

Igor Mandić: “Bežanje u hranu je neurotski poremećaj i ne treba ga propagirati.”

tvit 22

tvit 21

15:16

Igor Mandić: “Muškarci su šeprtlje u kuhinji. Žene imaju prednost u kuhinji u svim zemljama, epohama. Ja ne znam da kuvam, ne želim i ne moram. Za mene su uvek kuvale žene. Ja mogu da teoretišem.”

IMG_0761

Igor Mandić: “Ja sam se rodio gurmanom. Kako sam odrastao u socijalizmu, slabo se jelo u socijalizmu, zemlja izašla iz rata, osiromašena, jadna. Dvoje uspoljenih imaju dilemu da li otići u krevet ili sesti za sto. Odgovor je prvo seks, pa jelo. S punim trbuhom se ne može u krevet.”

IMG_0692

15:00

Bračna kuhinja: Igor Mandić, književnik iz Zagreba
Moderator: Duška Jovanić

14:00

Sledi pauza za ručak

13:54

Udruženje Bač u srcu Bačke predstavila je šokačku nošnju koja je stara 100 i više godina. Predstavljena je i bunjevačka nošnja udruženje iz Sombora, koju je nosila mlada udata žena. Nošnja je stara oko 110 godina. I na kraju bački mlada i mladoženja, nošnja Srba starosedelaca.

IMG_0632 IMG_0619 IMG_0612 IMG_0643

13:45

Svetlana Vukašinov: “Vino autohtone sorte sa nekim našim tradicionalnim specijaliteta, to bih ponudila. Što se tiče autohtonih sorti, na meni restorana stavila bih smederevku i belo vino, zatim neke novonastale sorte, onda bih dodala i neke sorte koje su se odomaćile italijanski rizling, prokupac.”

IMG_0376

13:31

Branislav Kockarević: “Najviše je tata uticao na mene, a srpsko tradicionalno jelo je karađorđeva šnicla. Idealni sastojci za pravu karađorđevu su karea meso i domaći kajmak. Zreliji kajmak, isključivo domaći.”

Jovan Njegovan: “Balkanski meni, kao predjelo nešto od Mediterana što nam je ostalo, lagano. Nakon toga nešto teže, na primer sarmu, a nakon toga tufahiju, urmašicu. U tri jela imate tri različite države i napravimo autentičnost svakog područja.”

IMG_0533

Bruno Bandula: “Odlična mediteranska kuhinja, kontinentalne stvari, fantastični stari recepti koji se mogu modernizovati, to je balkanska kuhinja. Da to bude medijski propraćeno, neka kulinarska zvezda. Da se vratimo korenima.”

tvit 19 tvit 18

 

IMG_0500

Svetlana Vukašinov: “Baviti se vinogradarstvom i vinarstvom je mnogo teško, kao da radite u fabrici pod otvorenim nebom. Sve ulažete i onda jedna kiša vam uništi sve. Prošla godina jeste bila najgora, ali sada treba ići u korak sa vremenom. Jedan vinar je tu lošu godinu pretvorio u nešto pozitivno jer je napravio drugačije vino, kakvo je moglo od takve godine.”

IMG_0505

Branislav Kockarević: “Jagnjeće kotlete sam pravio kao prvo veliko jelo sa 16 godina. NIje bilo strašno. Tada sam morao da prezentujem gostima šta sam napravio.”

IMG_0486

Jure Tomič: “Moj prijatelj kuvar imao je rođendan i zvao me da napravim sufle. Hiljadu puta sam radio sufle, a taj hiljadu i prvi put je bio katastrofa. Sve je iscurelo po tanjiru. I samo izneo jelo i rekao “Hteo je biti sufle”

13:26

Aleksandar Samardžija: “Naslednik kompanije Davidof je bio gost na Salašu. Shvatili smo da je baklava napravljena sa užeglim orasima. Komšinica je srećom imala oblande. On je posle rekao da je to čuveni argentinski kolač, pa su švercovali oblande čarter letom.”

IMG_0481

Jovan Njegovan: “NIje bilo neprijatnih trenutaka, uvek smo to dobro kamuflirali. Bilo je neprijatnosti tokom jedne večeri za jedan par. Napravili smo improvizaciju jednog kolača, onog cveta koji se otvara, ako znate. Ali, uspeo sam da improvizujem.”

IMG_0548

13:20

Sava Vukojev: “Bio sam gost na moskovskoj televiziji, a pošto ja ne znam da slikam, napravio sam pejzaž od čokolade i voća. Počeo sam to da slažem, ali toliko je bilo toplo da se slika istopila. To me je deprimiralo.”

IMG_0472

Sava Vukojev: “Tito mi je često govorio vi i vaš tim kuvate kao moja majka Marija. Voleo je testa, razne pite, prasetinu, jagnjeće kolenice.”

IMG_0490

13:07

IMG_0438

Sledi panel: Food Is the New Fashion: Ko su gastro-zvezde regiona?

Panelisti: Sava Vukojev, Titov kuvar; Jure Tomič, Ošterija Debeluh – Slovenija; Svetlana Vukašinov, somelije, Bruno Bandula, kuvar Zagreb; Jovan Njegovan, kuvar; Branislav Kockarević, kuvar BEST WESTERN Prezident Hotela***** iz Novog Sada; Aleksandar Samardžija – Splića Salaš 137
Moderator: Rene Bakalović – Zagreb

12:33

tvit 17

Sledi case study “Kako se vole falafel i humus?” na terasi restorana
Učesnici: kuvar Zoran Mihalački i nutricionistkinja Jovana Srejić

DSC_1556 DSC_1517 DSC_1487 DSC_1499

12:12

IMG_0271 IMG_0268 IMG_0267 IMG_0223 IMG_0210 IMG_0204 IMG_0192

Pavle Farčić: “Mi smo restoran koji nije imao ni izlog ni tablu, i bila je esencija sve ono u vezi sa internetom. Mi funkcionišemo sada uglavnom preko onlajn rezervacija. Nama su mreže jedini kanal komunikacija. Do sada smo menjali skoro četiri foto tima, dok nismo naišli na nekog ko nam je odgovarao. Trudimo se da naše mreže ne budu dosadne, mora postojati koncept i priča.”

tvit 16

Slađana Kovčin: “Sa fotografije teže može da se vidi kvalitet mesa. Što se tiče svežeg mesa, morate biti stručnjak i dobro upoznati. Ali, kada je meso pečeno i završeno, tu ništa ne možete da vidite, jer pravi kuvar sve može da zataška.”

tvit 14 tvit 13

Aleksandra Popović: “Fotografisanje u studiju je sasvim drugačije. Postoje cake, tipa bitumen. On može da pomogne u slikanju hrane i dobijanje efekata. Drugačije je kada se radi magazine, to je hrana koja se jede, nema mnogo vremena za slikanje. Bukvalno je parola snađi se i igra svetlom.”

12:01

Aleksandra Popović: “Meni uvek smeta kada je neka krpa tu negde na fotografiji. Uvek u fokusu treba da bude hrana. Uvek mi pažnju odvuče neki rekvizit. Kada fotografišete hranu uvek uđete u tu hranu.”

tvit 12

 

IMG_0316

Slađana Kovčin: “Što se tiče restorana bitno je da ta fotografija bude dobra da bi privukla posetioce. Ljudi su u prošlosti pričali šta su jeli kako su jeli, a u nedostatku vremena sada fotografišu hranu.”

tvit 11

11:58

IMG_0341

Jelena Ignjatić: “Radimo na tome da fotografije budu ono što dobiješ na tanjiru. Ono što je užasno zanimljivo jeste da sladoled uvek probija sve rekorde. Ljudi užasno vole da gledaju tuđ tanjir. Nekada je važilo to kao jako velika sramota.”

Nevena Zelunka Cvijetić: “Dobra Instagram fotografija može da inspiriše i motiviše. Što da ne malo kreativnosti. Naravno i drugi utiču na mene svojim fotografijama.”

IMG_0280

Slobodan Mračina: “Hrana u realnosti ima i ukus i miris. Što se tiče fotografija hrane na društvenim mrežama one su u nedostatku ukusa i miris, na njima se mora više raditi. Potrebno je da se naglasi ta atmosfera, pa će se potrošači zainteresovati za taj recept. Bitno je da te fotografije izgledaju lepše od drugih.”

IMG_0356

Pavle Farčić: “Trudimo se da ono što postavljamo na društvene mreže bude što realnije da se gosti ne iznenade kada dođu u restoran i dobiju nešto drugo.”

IMG_0291

11:50

Nevena Zelunka Cvijetić: “Započela sam food blog da bih inspirisala ljude da više kuvaju kod kuće. Htela sam da ih motivišem da probaju neke nove začine i da u roku od 2 sata potpuno završe sa svojim obrokom.”

IMG_0304

Aleksandra Popović: “Na žalost malo ima onih koji dolaze da nauče da fotografišu hranu. Uglavnom dolaze ljudi da nauče da fotografišu putovanja.”

IMG_0310

Maja Petrović: “Kada nešto označite sa #krmljao, obavezno je da jedete u društvu i nije bitno kako ta slika izgleda.”

tvit 10

11:38

IMG_0241

Sledi drugi panel: Hrana na mreži: Od #krmljao do „kraljeva instagrama“.

Panelisti: Aleksandra Popović, fabrikafotografa.com; Jelena Ignjatić, ukusbeograda.rs; Nevena Zelunka Cvijetić, hlebilale.com; Slađana Kovčin, Veterinarski zavod Subotica; Slobodan Mračina, “Jamie” magazin; Pavle Farčić ,vlasnik i šef restorana “Salon 5”
Moderator: Maja Petrović, vitkigurman.com

11:10

Sledi pauza za kafu powered by Grand kafa

Učesnici konferencije mogu da se prijave za vožnju brodićem po Dunavom “Novi Sad na vodi” i traje oko 60 minuta.

11:05

Ana Gifing: “Ne treba izbegavati svinjetinu, prasetinu. Samo neka ne bude jednolično. I mačke i pse smo navikli na prerađenu hranu. Cilj antiejdžing medicine je podići nivo energije i smanjiti demenciju. Ne treba da budemo opsesivni u traženju hrane. Gurmani uživaju u hrani i nisu gojazni. Naši gojazni pacijenti jedu malo, nezdravo, prave pogrešne kombinacije i razboljevaju se. ”

IMG_0175

tvit 9

10:45

Ana Gifing: “Dijabetes jeste nasledan, ali 75% je stil života. Nadam se da će ljudska svest napredovati, kao što napreduje tržište. Odgovornost reklamnih poruka je velik, moramo se okrenuti ka rekreaciji.”

IMG_0171

Ana Gifing: “Ortoreksija, poremećaj koji je zahvatio veliki broj tinejdžera, a to je poremećaj traženja zdrave hrane. Slušajući pacijente na pitanje šta je to zdrava hrana, ne dobijamo baš ispravne odgovore.”

tvit 7

Sledi “Najčešće greške u ishrani“, Ana Gifing, specijalista antiejdž medicine

IMG_0048 IMG_0064 IMG_0039 IMG_0017

10:32

tvit 8

Mirjana Bobić Mojsilović: “Ko jede i uživa, nikad se neće ugojiti. Jedite šta god vam prija, ali nemojte da sedite. Telo najviše stari kada sedimo i ležimo.”

Marina Stojković: “U našoj ponudi pored zdravih obroka, imate i kolače, ja bih se nadovezala, a to je da je umerenost u hrani najbitnija. Najbitnija je ta odluka koliko toga konzumirati. Preporučujem konzumiranje belog hleba, ali jednu do dve kriške dnevno.”

Ina Mioč: “Humus je bogatog i specifičnog ukusa. Naziva se kraljem bliskoistočnih namaza. Osnovni sastojci humusa su leblebije, susamova pasta, limun, beli luk. Sam humus utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a može biti odlična namaza za visokokalorične namaze.”

10:29

Bojan Milosavljević: “Mnogo je lakše spremiti organsku hranu, mnogo bolje se ponaša pri kuvanju. Meso malo teže. Vrlo je jednostavnije igrati se sa ukusima. Najprodavaniji jelo su rolovane tikvice sa kozijim sirom.”

IMG_0050

Saša Đorđević: “Ono što nas najviše truje jeste stres, a ne hrana. Istraživanja pokazuju da je mediteranska kuhinja najbolja za nas. Balans smo izgubili zbog brzog života. Treba jesti sve, ali u određenoj meri.”

tvit 6

tvit 5

10:23

Mirjana Bobić Mojsilović: “Glavni sastojak moje kuhinje je ljubav, a drugi kreativnost. Mene ne mrzi da kuvam, ja volim da kuvam. Ja ne podgrevam jela, ja ne kuvam lonac nečega. Moj slatki kupus se kuva 10 minuta i spremim uvek koliko treba. Od majke sam naučila da nema ništa važnije u životu od nedeljnog ručka. Ko to nema ma džaba mu organska hrana, hrana bez glutena. Naravno, volim i ja da eksperimentišem, često mi izgori, umem da zabrljam, ali posle svih eksperimenata ja sam se vratila srpskoj. Čvarke kad vidim ja odlepim, živeli čvarci, kvrgavi paradajz.”

IMG_0084

Bojan Milosavljević: “Mnogi se pitaju zašto je otvoreno nešto ovog tipa. Prijatelji i ja smo hteli da otvorimo nešto za nas. Mi to zovemo bakinom hranom, ono što smo jeli kad smo bili mlađi. Zaista se trudimo da pokupimo organske proizvode od svih proizvođača u Srbiji.”

10:15

Saša Đorđević: “Želeo sam svoje interesovanje za zdravu hranu da podelim sa našim stanovništvom. Organski proizvodi su popularniji, kod nas malo sporije raste u poređenju sa svetom, jer su i organski proizvodi veoma skupi. Jedan organski proizvod mora da ispuni mnogo kriterijuma. Retko je danas pronaći hranu bez herbicida i pesticida.”

IMG_0090

Ina Mioč: “Mi u svakom koraku uzgoju znamo šta smo radili, kako smo radili. U našim ribnjacima su pretežno šarani, tolstolobik. Ideja naše kompanije je kontrolisana proizvodnja.”

IMG_0094

10:09

Nemanja Radić: “Farmia je platforma koja postoji godinu dana i povezujemo direktno kupce i prodavce. Ono što je za nas specifično je da najviše trgovina ostvareno je između individiualnih potrošača i malih farmera. Zabluda je da ljudi na selu ne koriste internet. Naravno da je vizelni efekat najbitniji, kako se gaji životinja, gde se gaji.

IMG_0089

Marina Stojković: “Sve više se stavlja jednakost između peciva i nezdrave hrane. Beli hleb jeste manje bogat nego što su hlebovi sa dodatkom drugog brašna. Ono što se danas u negativnom kontekstu spominje jeste uloga aditiva u samom proizvodu. Aditivi su supstance koje se dodaju proizvoda iz više razloga. Mi smo uradili ono što su tržište i potrošači od nas zahtevali. Ali spomenuli bih kuhinju naših baka koje su i nekada koristile prašak za pecivo, limunsku kiselinu…”

IMG_0086

10:05

Ivan Zorić: “Zadnjih godina postoje polemike oko toga da li piti mleko ili ne. ONo što je najbitnije je da kalcijum najlakše uneti mlekom. Ne sviđa mi se ta polemika da i druge namirnice imaju kalcijum, pa što bi bili mleko. Vi sa jednom čašom jogurta, parčetom sira, kroz izbalansiran obrok unesete dovoljno kalcijuma. Pitanja oko laktoze su uglavnom neizučena. Na tržištu ima proizvoda koji ne sadrže laktozu.”

IMG_0076

09:59

Mirjana Bobić Mojsilović: “Jedi malo, jedi ono što imaš, to su dva pravila moje majke. Jedi hranu podneblja. Nema užitka u hrani jer smo izmučeni strahom. Hrana je nekada bila koncept uživanja u zajednici porodice. Postoji divna grčka reč “trpeza”. Imamo fenomen kuhinja od 100.000 evra u kojoj niko ne kuva. Radno vreme je takvo da porodica ne može da jede zajedno.”

IMG_0109

Mirjana Bobić Mojsilović: “Zapadna civilizacija jede strah. To je ključna stvar koju nama mediji, koji su platforma za prodaju raznih proizvoda, nudi. Živimo u kulturi straha, ako nas ne mogu uplašiti ratom, uplašiće nas zdravljem. Svaki čitalac zna da se svakih šest meseci menja koncept zdravlja.”

09:52

IMG_0059

Sledi panel: Meso? Gluten? GMO? Šta da jedem?
Panelisti: Marina Stojković, “Hleb i kifle”; Bojan Milosavljević, restoran organske kuhinje “Gnezdo organic”; Saša Đorđević, “Beyond” Niš; Mirjana Bobić Mojsilović, spisateljica; Ivan Zorić, Imlek ; Ina Mioč, Ribella; Nemanja Radić, farmia.rs
Moderator: Marina Kosanović

tvit 1 tvit 4

09:45

Ženja Aćimović: “Kulinarska izdanja CPG-a podržava i mnoge druge kulinarske događaje. Maxi domaćica meseca održava se u Novom Sadu i Nišu i svi specijaliteti idu u humanitrne svrhe.”

IMG_0035

Ženja Aćimović: “Nismo poklonici samo tradicionalne kuhinje, već i novih i svetskih ukusa. Za to je najbolji primer “Jamie” magazin. Jer hrana nije samo potreba već i svojevrsna umetnost.”

Ženja Aćimović: “Tokom prošle godine Color Press Grupa pokrenula je nekoliko kulinarskih izdanja. “Pošalji recept” i “Torte i kolači” su i dalje među najtraženiji među ljubiteljima dobrog zalogaja.”

Konferenciju je otvorila Ženja Aćimović, glavna urednica magazina “Pošalji recept”.

IMG_0007

09:41

Konferansije Jelena Bačić Alimpić pozdravila je prisutne i najavila Leksu Mijića direktora Ribarskog ostrva koji je takođe pozdravio prisutne u ime naselja Ribarsko ostrvo.

tvit 2 tvit 3

09:20

Učesnici i gosti se okupljaju na kafi dobrodošlice.

Zvanični hešteg konferencije je #MojaKravicaFoodTalk, putem kojeg možete da postavite pitanje učesnicima

09:00

Najveća regionalna konferencija o hrani “Food Talk” ove godine održava se na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu u organizaciji kulinarskih magazina kompanije „Color Press Group“. Generalni pokrovitelj konferencije je brend “Moja Kravica“.

Tema ovogodišnje konferencije je “hrana na mreži”. I ove godine okupićemo najbolje kuvare, vinare, gastro-blogere i poznate ličnosti koje uživaju hrani.

Generalni pokrovitelj konferencije je Moja Kravica Kuhinjica kompanije „Imlek”.

Sa nama su i sledeće kompanije: Vinarija Kovačević u čijim ćemo vrsnim vinima uživati tokom ručka i večere; zvanično pivo konferencije je „Carlsberg“; rifreš partner konferencije je „Jamnica“ čijim vodama „Jana“ i „Mivela“ ćemo se osvežavati u pauzama za kafu, uz ručak i večeru. U pauzama za kafu uživaćemo uz kafu i kolače omiljenog brenda „Hleb i kifle“ . Za one koji više vole kuvanu, ili domaću kafu – tu je „Grand“ kafa.

_lTqiC_6pjFBDZLavk3KLhEeIT69G478ZCF9OPO_vNQ 0Ki9QJUIxSNCtMhPnxCjqna3jjrR8LX-Y_5LraYlOOk 334EpR_5PXfE5HQgIYypwBhb2QpamO6lyhiRNDIoUz0 -87oTQyRQhzVtMyQp52fprEKM_LTrGYuWLW0b-D5KaQ Cpigev5VUyPgEJYJkPxFJy92HXvUfYjyU9uKxwD9DL8 DnLv1WWsN-mzWr3BZL6Gth5a96DAezrr456ujotMeUQ DSC_1170 DSC_1198 DSC_1211 DSC_1220 DSC_1230 DSC_1248 DSC_1251 DSC_1280 DSC_1293 DSC_1332 DSC_1357 DSC_1363 DSC_1394 DSC_1408 DSC_1409 DSC_1438 DSC_1460 DSC_1475 DSC_1494 DSC_1506 DSC_1510 DSC_1522 DSC_1564 DSC_1571 DSC_1579 DSC_1583 DSC_1597 DSC_1606 DSC_1607 DSC_1615 DSC_1620 DSC_1621 DSC_1631 DSC_1634 DSC_1638 DSC_1639 DSC_1645 DSC_1650 DSC_1656 DSC_1680 eKFHOOyzYzZ_lYVMYE7oV3vEldQ0m3fSyPn6nYDokW4 fB7wW4zf0wzgdeXlq6--khfGJcfdqrK90BvCBSypISU EryFWerGT6u5j-I43i3TvqfMcJEmDewaHI0k6m3USsw Frc_bzekPIFnGG0lDLLdMDobiP37Az4A8GlqSU3c2nE G6DwwlrooUolZsF7nEYcol6FmN9jWyZgIQkOj4PfYwM G7RImZQsn4m81bFtd0AoxsuXqdsiw1hnjPp6u2l1Wr8 gASxBa0sRVIhBn1rp7kxlKimEEGORpGssQF4p0CreyM hachxnT7Bszq8-u-sfCOx9KF10bTk2q6UDfSQGQNP-A Hvhr_W9FEvPqRm4ZmmtLea-DikXF4JAWXg48HmqQGTQ hZDdibLCq-ce17BSlExyU4YCo3uInDGOp4IhH7vTqaI HZMEMjLInVmAS7lszhAToaaxyrDJYIhcllNnLtGP_fk i6BeucaEaMTkcKnEN3BmxVLEPdMVxgYmV61nGMxyTyk IgHpWnDcirluFZusF1zNXWKoqauSmw-oAVVLght13s0 IMG_0416 IMG_0595 IMG_0938 Jf3qVhz5qPeCv9ZdqxbAMYij93d29EyDAN9VSoffLvI Jg9qCtCrUc0YEYiYdI-vO3TRGsBGfZ4hE1LSM8E1Wps JnF07HKtFNCbfwcysONrK3aW1Eir2VNTLE6UPM04b54 luOEF9STWNMlRx7_vmXObH9L98OJz2BhmCGgiV1OLuw lYNnVtbJD18XpYk__fXIbNHgqw6YMwNzMNBUq1ql0F8 M0waAAZmmYaqux52zJXwtYDJMmWLEoe28NSrz_XV_t0 WlHpLdx6VkH7UwFjhhlx8JRhRn-qCH0R5RdbDZ2fAuU wUCeNy8IkgtXghZgvNZsyCUrLiZn86I1Uq_sIL8iel8 z1QENO3BO6zIy2KULHCfMS7OXAja0VyhhBbXUZfvu0s Z4fE1HDboGZ-0Xlk4t38Wy72R9q-9LCIiF9diB9WkLE

8huqAawffKIOgjsiME9nw-IQi4nvynP1Z3epC3la118 15XsLd8L2MG4z014LS9bxZN6fK2ZE5DVUjd57wL9jrA 129gOxYAmwheBk1yE6mM92GoLBJlJlhDINz7kwVKnF4 DSC_1114 DSC_1117 DSC_1120 DSC_1121 DSC_1127 DSC_1131 DSC_1133 DSC_1136 DSC_1139 DSC_1143 DSC_1157 DSC_1161 DSC_1163 DSC_1169 DSC_1171 DSC_1174 DSC_1180 DSC_1182 DSC_1193 DSC_1197 DSC_1208 DSC_1216 DSC_1236 DSC_1238 DSC_1244 DSC_1245 DSC_1253 DSC_1255 DSC_1261 DSC_1265 DSC_1268 DSC_1274 DSC_1277 DSC_1281 DSC_1298 DSC_1310 DSC_1330 DSC_1333 DSC_1347 DSC_1350 DSC_1354 DSC_1356 DSC_1377 DSC_1379 DSC_1385 DSC_1390 DSC_1400 DSC_1402 DSC_1404 DSC_1424 DSC_1427 DSC_1429 DSC_1448 DSC_1449 DSC_1454 DSC_1456 DSC_1461 DSC_1463 DSC_1465 DSC_1467 DSC_1470 DSC_1479 DSC_1480 DSC_1483 DSC_1496 DSC_1497 DSC_1501 DSC_1537 DSC_1540 DSC_1542 DSC_1608 DSC_1610 DSC_1627 DSC_1670 DSC_1685 DSC_1867 DSC_1869 DSC_1872 DSC_1876 DSC_1877 DSC_1881 DSC_1883 DSC_1885 EJyCxl4grl-CNqn66amsgvPn3RjwdLhlMPHjcRgECSs g86oV95PR_B8xm0ZWry8hjpqTcsV-lSSmYIk6rj9_kk IMG_0030 IMG_0384 IMG_1306

Media Clipping

kliping 1

kliping 2

kliping 3

kliping 4

kliping 5

kliping 6

kliping 7

kliping 8

Na kraju dana grupa “Frajle” i frontmen grupe “Love Hunters”, Milan Mumin održali su mini koncert u sklopu koga su premijerno, uživo izveli svoj duet. Kraj konferencije su ulepšali zvuci najboljih taburaša sa “Tamburica festa”.

11407237_838651576188691_1493850878348530959_n

11427012_838651889521993_4419392768201314948_n

1524909_838652056188643_352136906386928748_n

1609734_838653869521795_1866070279585619771_n

10364213_838651729522009_5767526254591935962_n

10364213_838652746188574_4747156468410782324_n

10481604_838654252855090_8973660636663618172_n

10525713_838651816188667_460168073709046740_n

10898115_838651582855357_7397606551626112161_n

11062807_838652202855295_2186703637485518984_n

11109022_838651796188669_1063775321733534598_n

11141225_838652339521948_5840991016639960535_n

11218769_838651579522024_3187226542730982693_n

11267237_838653979521784_7358648187659555957_n

11401039_838651696188679_414075150023008551_n

11401242_838653982855117_5019093325587854506_n

11403315_838654272855088_3031836029387401154_n

11403406_838653976188451_8641629848330024810_n

11407182_838653599521822_3194139765582388067_n

11407221_838651799522002_3084970642546755660_n

Autor: Jelena Jovičić, Ivana Karanović

Foto: Mladen Sekulić

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!