Start Deserti Torte Najlepše torte: Kivi torta

Najlepše torte: Kivi torta

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za koru
– 4 jajeta
– 4 kašike šećera
– 2 kašike brašna
– 2 kašike gustina
– 1 kašika kakaoa
– 100 g čokolade za kuvanje
za fil
– 5 dl mleka
– 1 puding sa ukusom slatke pavlake
– 150 g šećera
– 100 g putera
– 1 vanil-šećer
– 150 g mlevenih badema
ostali sastojci
– 6 kivija
– 5 dl slatke pavlake
– 100 g čokolade za kuvanje

Priprema
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Potom dodati kašiku šećera i mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom pa dodati šam od belanaca i promešati. Na kraju dodati brašno, gustin i kakao te polako promešati varjačom.
3. U kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 15 min. Pečenu koru poprečno preseći napola, a potom obe polovine preliti otopljenom čokoladom.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i vanil-šećer pa ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti puding od slatke pavlake sa preostalim mlekom te sipati u ključalo mleko. Kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati penasto umućeni puter i mlevene bademe, a potom polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru prelivenu čokoladom premazati polovinom fila, potom naneti 1/3 šlaga od slatke pavlake i poslagati kolutove kivija. Preko kivija rasporediti 2/3 šlaga i preostali fil pa preklopiti drugom korom.
2. Filovanu tortu ostaviti u frižideru da se stegne, a nakon toga je izvaditi iz kalupa te premazati preostalim šlagom i preliti otopljenom čokoladom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!