Start Predjela Naletova pogača

Naletova pogača

Clipboard11

Priprema:
1. U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa šećerom i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme u većoj posudi pomešati ulje, 1 jaje, 2 žumanceta, sirće, so i mleko, te postepeno dodavati polovinu brašna neprekidno meseći rukama.
3. Potom sipati nadošli kvasac i preostalo brašno. Mešiti dok se ne dobije glatko testo koje ne sme da bude tvrdo!
4. Umešeno testo podeliti na 10 loptica, pa svaku razvući na veličinu tanjira.
5. Preko svakog kruga narendati malo margarina, pa ih ređati jedan preko drugog. Ostaviti da odstoji 30 minuta da nadođe.
6. Nakon toga testo oklagijom razviti što tanje i premazati ga margarinom. Zatim ga još 2-3 puta preklopiti kao pismo i svaki put premazivati margarinom.
7. Presavijeno testo ostaviti da odmori 30-40 min.
8. Nadošlo testo razvući tanko preko celog stola pa seći trougliće.
9. Trougliće uvijati kao kiflice pa ukrug ređati u podmazanu tepsiju.
10. Pogaču premazati umućenim žumancetom i posuti susamom, a sredinu makom. Preko svake kiflice staviti pomalo margarina. Ostaviti pogaču da naraste u tepsiji još malo.
11. Nakon toga peci je u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 30-35 minuta.
12. Gotovu pogaču premazati mešavinom ulja i vode radi sjaja.

Recept Nadežde Mirković iz Smederevske Palanke
Recept Nadežde
Mirković iz Smederevske
Palanke

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!