Sastojci:
Za njoke:
250 g ljubičastog krompira
1 jaje
oko 75 g brašna
1/2 kašičice soli
1 kašika maslinovog ulja
Za sos:
1 kašika ulja
1 kašika brašna
1 dl bujona
1 dl pavlake
5 čenova belog luka
so
malo tucane ljute paprike (po želji)
Priprema
Njoke:
1. Krompir dobro oprati, pa kuvati s ljuskom 20-25 minuta.
2. Nakon toga ga oguliti, ispasirati i ostaviti da se ohladi.
3. Zatim dodati jaje, so, maslinovo ulje i brašno tek toliko da se zamesi testo koje se ne lepi za prste.
4. Uzimati deo po deo testa, oblikovati u valjak, pa seći njoke. Viljuškom blago pritisnuti svaku njoku da dobije karakterističan izgled.
5. Kuvati ih u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
6. Za sos: zagrejati ulje, pa kratko ispržiti brašno i sitno iseckan beli luk. Sipati bujon i pavlaku, posoliti po ukusu i kuvati 5 minuta od momenta ključanja.
7. Začiniti s malo tucane paprike.
8. Servirati njoke na tanjir i preliti ih pripremljenim sosom.