Start Fit&food Jod u ishrani za dugovečnost

Jod u ishrani za dugovečnost

Japanci ishranom umanjuju obolevanje od raka

Ishranom definitivno može da se utiče na kvalitet života. Ishrana Japanaca je bazirana na hrani morskog porekla: školjkama, morskim algama I plavoj ribi. Statistika govori da je dnevni unos joda kod Japanaca čak desetostruko veći od preporučenog. Rezultat ovakve ishrane, bogate jodom, je veoma mala stopa maligniteta.

Mnoge studije naglašavaju da je za zdravlje organizma uloga joda ogromna. Osim povećanog rizika za nastanak raka dojke, kod žena kojima manjka jod, postoji povećan rizik od raka štitaste žezde.

Razlog više da redovno i u dovoljnim količinama unosimo jod, jeste i činjenica da nas upravo on štiti od neželjenih delovanja broma, fluora, žive i olova. Jod eliminiše otrove iz našeg organizma.

Prema rečima pedijatra endokrinologa dr Slavice Dautović, jod je mineral koji je neophodan svakoj ćeliji našeg organizma.
Jod ima vitalnu ulogu u nastanku života i očuvanju zdravlja. On je osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde, utiče na brojne procese u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva. Posebno je važan za razvoj mozga embriona i novorođenih beba – kaže dr Dautović.

Mnogo je znakova koji mogu da ukažu na nedostatak joda u organizmu, a najuočljiviji su grčevi u mišićima, gojenje, suva koža, slabo pamćenje, depresija i mnogi drugi.

Ono što je neophodno za naš organizam, a uvek je dostupno, jesu namirnice i voda bogate prirodno rastvorenim jodom.

Stručnjaci savetuju svima da slede primer Japanaca čija je ishrana bogata jodom. To su namirnice morskog porekla: školjke, alge, morske alge, bela riba, te da nešto od toga treba svakodnevno da bude na našem meniju.
Učinite svom organizmu uslugu, obezbedite sebi dovoqnu količinu joda svakog dana. Tako malo, a tako puno – poručuju stručnjaci.

Tekst i foto: PR

 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!