Sastojci:
700 g junetine
1 kg sveže mlade bamije
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
5 dl paradajz soka
2 sveža paradajza
½ limuna
mešavina začina
biber
ulje
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, beli luk ispasirati a paradajz i junetinu iseći na krupnije kocke.
2. Bamije oprati i odseći im vrhove kod peteljki.
3. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, a zatim dodati junetinu i pržiti je neprekidno mešajući dok ne promeni boju. Nastaviti s dinstanjem, dolivajući vodu po potrebi, dok meso napola ne omekša.
4. Sipajti paradajz sok, dodati bamije i iseckan svež paradajz, pa nastaviti s kuvanjem na umerenoj temperaturi dok meso i povrće ne omekšaju. Ukoliko se umak tokom kuvanja zgusne, a meso još ne bude gotovo, dolivati pomalo vode.
5. Pred kraj kuvanja ubaciti kolutove limuna i začiniti po ukusu.
Savet: Da ne bi puštale sluzav sadržaj tokom kuvanja, bamije pre upotrebe potopiti u sirćetni rastvor.