Start Zimnica Pekmez od kupina sa kurkumom

Pekmez od kupina sa kurkumom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 min
  • 2 tegle
  • Lako

Sastojci:

1 kg kupina
1.25 kg šećera
1 limun
4 opne zelene kurkume

OVDE pogledajte savete i objašnjenja za pripremu pekmeza od sezonskog voća…

Priprema:

1. Kvalitetne zrele kupine dobro oprati i ocediti a zatim ispasirati ili samleti u blenderu.
2. U samlevenu smesu dodati šećer, koru i sok od limuna, kurkumu i staviti da se kuva na umerenoj temperaturi. Od momenta kada voće počne da vri kuvati oko 45 minuta, uz povremeno mešanje da masa ne bi zagorela. Proverite da li je pekmez skuvan tako što ćete ga sipati na tacnicu, ostaviti da se ohladi i pogledati da li se razliva. Kada se pekmez ne razliva to je znak da je skuvan. Tada izvaditi koru limuna i opne kurkume.
3. Vruć pekmez sipati u oprane i tople tegle, pa zapeći u ugrejanoj rerni na 80ºC da se po vrhu obrazuje pokorica. Tegle zatvoriti i ostaviti da se potpuno ohlade pa složiti u ostavu.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!