Start Predjela Peciva Piroške

Piroške

piroske Za 5 osoba priprema: 45 min.
Mrsno jelo
Mirovanje: 40 min.

  • 80 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

– 500 g mekog brašna
– 25 g svežeg kvasca
– 2 dl mlakog mleka
– 1 kašičica šećera
– 2 srednja krompira
– 50 g putera
– so
– 2 žumanceta
– ulje

Za fil:
– 150 g stišnjene šunke
– 200 g švapskog sira

ISPROBAJTE I… Piroške sa sirom

Priprema:

1. Krompir oguliti i iseći na tanke listove pa obariti u slanoj vodi. Potom ga procediti i ispasirati.
2. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, kašičicu šećera i brašna i izmrvljeni kvasac, pa dobro izmešati. Prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
3. U vanglicu sipati polovinu brašna pa dodati žumanca, pasirati krompir, omekšali puter, nadošao kvasac i malo soli po ukusu, te dobro izmešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.

Fil:
1. Stišnjenu šunku sitno iseckati i sjediniti sa švapskim sirom.

Finalni postupak:

1. Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu i istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 5 mm.
2. Okruglim zupčastim nožem testo iseći na manje pravougaonike. Na svaki pravougaonik naneti malo fila pa urolati, a krajeve slepiti.
3. Oblikovane piroške pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.

Arhiva: Bakina kujna

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here