Start Glavna jela Variva Posno a slasno – prebranac

Posno a slasno – prebranac

Posni prebranac
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 180 min
  • 4-6 osoba
  • Lako

Sastojci:

500 g belog pasulja
5 glavica crnog luka
1 list lovora
1 kašika aleve paprike
2 ljute papričice
so, biber
ulje

Da li biste pripremili ovo jelo?

Priprema:

1. Pasulj oprati i potopiti u vodu pa ostaviti preko noći. Sutradan prosuti vodu u kojoj je stajao, oprati pasulj ispod mlaza vode.
2. Pasulj naliti čistom vodom i kuvati na laganoj vatri dok ne provri. Zatim, ocediti od vode u kojoj se kuvao i naliti toplom vodom, pa nastaviti kuvanje dok provri. Ponoviti prethodni postupak još jednom.
3. U treću vodu, dodati malo soli, lovorov list i pasulj pa kuvati dok zrno pasulja ne omekša, oko dva sata. Tokom kuvanja dodavati pomalo tople vode, ukoliko je potrebno.
4. Trećinu kuvanog pasulja ispasirati. Lovorov list izvaditi iz pasulja.
5. Crni luk očistiti i sitno iseckati. Papričice blago ispeći na rignli ili grilu.
6. Na malo ulja i na umerenoj temperaturi dinstati crni luk da omekša i postane staklast. Tokom dinstanja, dodavati pomalo vode i redovno mešati.
7. U luk koji se fino izdinstao i skoro rastvorio dodati alevu papriku pa propržiti i promešati.
8. Zapršku dodati u kuvani pasulj pa nastaviti sa laganim kuvanjem još desetak minuta.
9. Ukoliko je potrebno, dodatno začiniti prema ukusu.
10. Pasulj presuti u vatrostalnu posudu, dodati pečene ljute papričice i peći u ugrejanoj rerni na 220ºC dok se ne uhvati pokorica.
11. Servirati uz salatu po izboru, topao ili hladan.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!