Start Predjela Rižoto sa graškom, spanaćem i bosiljkom

Rižoto sa graškom, spanaćem i bosiljkom

Foto: Thinkstock

U većoj šerpi, na umerenoj temperaturi ostavite da proključa 4,5 šolje (od 2 dl) supe od povrća. Za to vreme u dubljem tiganјu ili šerpi sa dužom drškom zagrejte 30 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja, pa propržite 1 sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Potom u luk dodajte jednu šolju аrborio pirinča (аrborio je pirinač okruglog debelog zrna, a ime je dobio po italijasnkom gradu Arborio; pogodan je za pripremu rižota i sutlijaša zbog velikog sadržaja skroba koji mu nakon kuvanja daju kremastu strukturu) i ostavite da se krčka oko 5 minuta. Zatim nalijte 50 ml belog vina i kuvajte još 5–6 minuta. Nakon toga postepeno dodajite bujon od povrća neprekidno mešajući da pirinač polako upija tečnost. Kuvajte još 25–30 minuta, sve dok ne omekša. Sjedinite sa pirinčem nepune 3 šolje spanaća i 1 šolju skoro skuvanog graška, pa kuvajte još 3 minuta dok povrće potpuno ne omekša. Skinite tiganj sa vatre i iscedite sok od 1 limuna, dodajte 30 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja, 1 šolju sitno seckanog bosiljka, prstohvat morske soli, prstohvat bibera i komadiće ljute papričice. Ukrasite rižoto narendanom korom limuna.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!