Start Predjela Testenina Samo za prave gurmane! Klasična lazanja

Samo za prave gurmane! Klasična lazanja

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

25 pločica za lazanje
Osnovni sos
100 g mesnate slanine
350 g mlevenog junećeg mesa
250 g šampinjona
100 g putera
2 šargarepe
1 manji celer
2 praziluka
300 ml paradajz soka
origano, bosiljak
200 ml vina
300 ml vode
so, biber
Bešamel sos
100 g maslaca
2 kašike brašna
½ l mleka
½ limuna (sok)
beli biber, so

Priprema:

Osnovni sos
1. Slaninu, pečurke, praziluk sitno iseći. Šargarepu i celer izrendati.
2. Na 75 g razgrejanog putera propržiti slaninu, pa dodati meso i dobro propržiti i rasitniti sve komadiće mesa. U to dodati pečurke, šargarepu i celer, sve dobro promešati i još malo dinstati dok povrće ne svene.
3. Preostali puter razgrejati pa u to dodati paradajz sok, vino i vodu. Kuvati dok ne provri.
4. Tečnost sjediniti sa uprženim mesom, dodati so, biber, origano i bosiljak pa kuvati oko 40 minuta na umerenoj temperaturi uz redovno mešanje.
Bešamel sos
1. Ugrejati maslac i propržiti brašno uz stalno mešanje ali voditi računa da brašno ne promeni boju. U to dodati vruće mleko uz stalno mešanje. Zatim, dodati sok od limna, biber i so po ukusu.
Finalni postupak
1. U vatrostalnu posudu poređati pet pločica lazanja, osnovni preliv i bešamel. Isto ponoviti još 4 puta i završiti bešamelom koji treba ravnomerno razmazati.
2. Peći u ugrejanoj pećnici oko 30 minuta.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!