Ako nikada ranije niste spremali tofu, kurkuma je začin koji se obično dodaje pri pripremanju jela s ovim sirom: dobija se boja koja tofua koja podseća na kajganu. Ovaj začin ima specifičan ukus, ja ga volim ali ako niste sigurni da ste probali ili ukoliko ga ne volite – preskočite.
Sastojci:
za pesto
– 1 čen belog luka
– 1/4 šolje oraha
– 1 šolja svežeg bosiljka
– 5 kašika maslinovog ulja
– pola kašičice kurkume
– 1 kašičica soka od limuna
– malo soli
– 3 kašike rendanog parmezana
za nadev
– 70g tofu sira
– 2 kašike maslinovog ulja
– pola luka
– 1 čen belog luka
– malo soli, malo bibera
– 1 šolja spanaća (baby)
Priprema
Pesto: U blender ubaciti beli luk i orahe i blendati dok se ne sjedine, zatim dodati bosiljak, ulje, sok od limuna, so, biber i još malo izblendati. Možete dodati još soli, po ukusu. Ako je pesto pregust, dodati malko vode i kašičicu maslinovog ulja.
Nadev: Tofu prvo ocediti od viška tečnosti – umotati u ubrude i pritisnuti nečim teškim (puna konzerva ili puna tegla). U većem tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, dodati luk i dinstati dok ne omekša. Dodati tofu, ispasiran beli luk, so i biber, i prodinstati još minut. Ubaciti u to šolju pesta i spanać i kuvati 5-6 minuta.
Soli i bibera možete dodati po želji. Ja ubacim i malo peršuna, jer volim. Može, a i ne mora. Sjajno ide uz integralne mafine ili fitness hleb.
Savet: Pesto se može čuvati u frižideru do nedelju dana.