Start Predjela Testenina Špagete u bešamel sosu s pečurkama i slaninom

Špagete u bešamel sosu s pečurkama i slaninom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

500 g špageta
400 g šampinjona
200 g mesnate slanine
500 ml mleka
3 kašike brašna
100 g tvrdog sira
250 ml neutralne pavlake
20 g putera
so, biber
origano, timijan

Priprema:

1. Špagete skuvati prema uputstvu sa pakovanja. Ocediti, preručiti u dublju činiju, posuti s malo ulja i promešati kako se ne bi slepile.
2. Pečurke iseckati na listiće pa propržiti na razgrejanom puteru. Pržiti ih na jačoj temperaturi dok ne poprime rumenu boju pa ocediti i ostaviti sa strane.
3. Slaninu iseckati na kockice pa propržiti na istoj masnoći kao i pečurke. Kada slanina poprimi rumenu boju izvaditi je iz tiganja i ostaviti sa strane.
4. U istom tiganju kratko propržiti brašno pa dodati mleko u tankom mlazu sve vreme mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se umak ne zgusne.
5. Dodati rendani sir i mešati dok se ne otopi.
6. Zatim, uliti neutralnu pavlaku i sve dobro promešati da smesa postane homogena.
7. Skloniti sa vatre, pa u to dodati slaninu, pečurke, začine pa sve dobro promešati.
8. Špagete sipati u tanjir, preliti sosom, dekorisati po želji i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!