Start Glavna jela Morski plodovi Španska kuhinja: Paelja Valensijana

Španska kuhinja: Paelja Valensijana

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
4-5 pilećih bataka
120 g chorizo kobasice
150 ml ulja
8-10 škampa
250 g svežih dagnji
200 g lignji sa pipcima
100 g boranije
1 veća glavica crnog luka
3-4 čena belog luka
4 sveža paradajza
200 gr pirinča
100 g graška
1 zelena sveža paprika
1 crvena sveža paprika
so, biber
4-5 niti šafrana
1 kašičica aleve paprike
250 ml suvog belog vina
250 ml vode

Priprema:
1. Pileće batake oprati, osušiti i začiniti solju, biberom i alevom paprikom.
2. Zagrejati veći tučani tiganj (ili drugi tiganj sa debljim dnom), dodati ulje i ubaciti piletinu da se prži dok ne porumeni sa obe strane.
3. Smanjiti temperaturu, dodati vodu, belo vino i krčkati 15-ak minuta, dok se tečnost ne redukuje. Nakon toga, piletinu izvaditi na tanjir, a tečnost sačuvati u posebnoj posudi.
4. U isti tiganj dodati na kolutove isečenu čorizo kobasicu i propržiti 3-4 minuta. Dodati očišćene lignje, paprike isečene na prutiće, sitno seckan crni i beli luk, boraniju, grašak, paradajz isečen na četvrtine, pa sve promešati i kuvati na umerenoj temperaturi desetak minuta.
5. Nakon toga, dodati prethodno opran i oceđen pirinač, promešati i kratko propržiti.
6. Dodati šafran i naliti sa oko 350 ml tečnosti u kojoj se dinstala piletina, pustiti da provri, a zatim smanjiti temperaturu za još jedan podeok, poklopiti i kuvati 20-ak minuta, povremeno mešajući.
7. Preko pirinča poređati očišćene škampe, prethodno tretiranu piletinu i dagnje. Naliti sa još malo tečnosti ukoliko je potrebno, a zatim poklopiti i kuvati na najnižoj temperaturi dok pirinač potpuno ne omekša, dagnje se vidno otvore a škampi postanu jarko crvene boje. Dagnje koje se ne otvore u toku kuvanja izbaciti iz paelje jer nisu jestive.
8. Pred kraj kuvanja probati i začiniti po ukusu.
9. Servirati sa kriškama limete/limuna, uz komad rustičnog hleba.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!