Start Glavna jela Divljač Srneći gulaš sa knedlama od hleba

Srneći gulaš sa knedlama od hleba

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
  • predpriprema 24 h
  • 180 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Marinada
50 ml sirćeta
100 ml crvenog vina
3 lista lovora
1 kašičica timijana
Knedle
3-4 zemičke ili
½ vekne hleba
2 jaja
120 ml mleka
2 kašike ulja
2 kašike griza
2 kašike seckanog peršuna
so, biber
1 kg srnećeg mesa
150 g pančete
3 glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 veća šargarepa
1 kašičica aleve paprike
150 ml soka od paradajza
1 l bujona
1 kašika džema
so, biber
suvi začin

Priprema:

Marinada
1. U širu i pliću posudu sipati sirće, vino, lovorov list, biber u zrnu i timijan.
2. Meso iseći na manje kockice približno iste veličine i preliti pripremljenom marinadom.
3. Prekriti ili poklopiti i ostaviti preko noći u frižideru.
Knedle
1. Zemičke sitno iseckati (hlebu ukloniti koru i usitniti) i ostaviti da se prosuši.
2. Umutiti jaja sa uljem i mlekom, dodati so i biber pa sve pomešati a na kraju dodati hleb, griz i seckani peršun. Promešati smesu da se sjedini, pa ostaviti sa strane 15-20 minuta.
3. Vlažnim rukama formirati loptice i kuvati u posoljenoj vodi koja vri. Knedle kuvati oko 10 minuta, ocediti i služiti uz gulaš.
Gulaš
1. Crni i beli luk očistiti i sitno iseckati. Šargarepu oguliti i iseći na krupnije parčiće. Pančetu sitno iseckati.
2. U lonac staviti slaninu i propržiti na laganoj vatri da postane hrskava. Zatim, dodati seckan crni luk pa prodinstati da postane mekan i staklast.
3. Dodati šargarepu i meso izvađeno iz marinade pa sve kratko propržiti a zatim dodati alevu papriku i promešati.
4. Sipati sok od paradajza i bujon, promešati, poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko 2 ½ sata. Povremeno promešati i doliti toplu vodu ili bujon.
5. Pred kraj kuvanja dodati džem, promešati i poslužiti sa knedlama od starog hleba.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!