Start Deserti Kolači Tašci sa pekmezom

Tašci sa pekmezom

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana
  • 80 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

3 jajeta
1 belance
500 g brašna
200 g pekmeza od kajsija
150 g šećera
200 g griza
1 dl ulja
cimet
so

ISPROBAJTE I… Čupka sa pekmezom

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 250 g brašna, jaja i malo soli, sipati malo vode i ručno izmesiti. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti sve dok testo ne bude tvrdo kao za rezance.
2. Izrađeno testo podeliti na tri dela i ostaviti da odmori.
3. Jednu jufku pomoću oklagije tanko razvući. Premazati belancetom a potom na polovinu kore stavljati gomilice pekmeza na rastojanju od 5 cm i preklopiti drugom polovinom kore.
4. Međuprostor između gomilica utapkati prstima da bi se kore slepile. Zatim testo seći zupčastim točkićem na četvrtaste komade i ostaviti ih da se malo prosuše. Na isti način od preostalih jufki napraviti taške.
5. U veću šerpu sipati vodu, dodati nekoliko kapi ulja i ostaviti da proključa. Spuštati pripremljene taške, pa kad isplivaju na površinu kuvati još 5 min.
6. Kuvane taške procediti i ostaviti sa strane.
7. Posebno na ulju propržiti griz kako bi porumeneo, a potom dodati 1 dl vode i pržiti dok ne nabubri.
8. U prženi griz dodati šećer, polako promešati i posuti preko taški.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!