Start FoodTalk U susret “Moja Kravica” Food Talk 2015 – Vladimir Pištalo: Književno veče...

U susret “Moja Kravica” Food Talk 2015 – Vladimir Pištalo: Književno veče može da prođe bez dobre hrane, ali romantični susret teško

Najveća regionalna konferencija o hrani “Food Talk” ove godine će se održati 12.06. na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu. Generalni pokrovitelj konferencije je brend “Moja Kravica”.

pistalo

Tema ovogodišnje konferencije je “hrana na mreži”. I ove godine ćemo okupiti najbolje kuvare, vinare, gastro-blogere i poznate ličnosti koje uživaju hrani…

Na panelu “Gastro Celebrity” učestvuje i pisac i dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Pištalo sa kojim smo razgovarali o njegovim gastro navikama.

Koji su ukusi obeležili vaše detinjstvo?

“Nisam mislio o tome. Recimo ukus kiselog mleka, narocito ovčijeg. Čitao sam u stripu kako je Vini Pu voleo med koji ja nisam voleo. To mi je bilo nejasno. Onda sam zamislio da med ima ukus kao kiselo mleko i stvari su mi postale jasnije.”

Da li volite da kuvate i koji je vaš specijalitet?

“Volim. Taj specijalitet sam ja izmislio, mada je ista stvar morala pasti na pamet i drugim ljudima. Jednostavno – kombinacija prebranca i sataraša. Pasulj je često bolji sa malo paradajza. U šerpu za prebranac dodate ne samo paradajz i luk nego i paprike i patlidžane. I onda zapečete. Moji američki prijatelji mnogo vole to jelo.”

Gde nabavljate namirnice i da li je „kvalitetna hrana, uvek skupa“?

“Baš naprotiv. Često kupujem namirnice u jeftinim indijskim i vijetnamskim prodavnicama.”

Da li su književnici i dobri kuvari? Može li uopšte književno veče da prođe bez dobre hrane?

“Književno veče možda i može, ali romantični susret – teško.”

NIN-ovu nagradu ste dobili za knjigu o Nikoli Tesli. Da li ste se interesovali ili možda probali Teslin meni koji odnedavno postoji?

“Nisam probao ali znam kako je on to radio. Dao bi svoje ideje gospodinu Delmoniku ili Oskaru od Valdorfa da ih ostvare. To nije isto kao kad radite svojim prstima, svojom varjačom, svojim nožem.”

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!