Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – arančini

Urednica kuva za vas – arančini

Foto: Nataša Vitezović
  • 70 min
  • 4 veće loptice
  • Lako

Sastojci:

200 g pirinča
(arborio ili kočanski)
2 jaja
prezle
300 ml ulja za prženje
mocarela
Sos
200 g pečuraka
1 glavica crnog luka
sveža mirođija prema ukusu
1 manja šargarepa
3 veća pelata iz konzerve
so i biber prema ukusu

Priprema:

1. Pirinač dobro isprati i skuvati (1:2 pirnač:voda). Skuvan pirinač ostaviti da se ohladi.
2. Za to vreme na ugrejanom ulju izdinstati sitno seckan crni luk, dodati na listiće isečene pečurke, posoliti i nastaviti sa dinstanjem. Kada pečurke omekšaju dodati rendanu ili sitno seckanu šargarepu i usitnjeni pelat, pa nastaviti kuvanje dok se sve ne sjedini tj. potrebno je da bude potpuno gust, kao ragu. Na kraju dodati seckanu mirođiju i biber, prema ukusu.
3. Nakvasiti šaku vodom ili namazati sa malo ulja i uzeti pirinač, a drugom rukom praviti udubljenje (kao za knedle sa šljivama) i puniti sosom i komadićem sira. Zatim, dobro zatvoriti i oblikovati lopticu veličine pomorandže.

Aromatične ćufte u sosu

4. Pripremljene loptice valjati u umućena i posoljena jaja, a zatim u prezle i pržiti u ugrejanom ulju. Ulje nikako ne sme biti vrelo. Najbolje je koristiti manje i dublje posude tako da se mogu pržim po dve loptice u isto vreme, da temperatura ulja ne bi puno oscirilrala i kako bi loptice bile potpuno prekrivene uljem.
5. Kada dobiju zlatnobraonkastu boju (nakon  6-7 minuta prženja) izvaditi ih iz ulja i ostaviti na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.
6. Služiti toplo uz salatu ili umak po želji.

Više recepata očekuje vas na blogu Coolinarija.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!